Когато намерите себе си заключен извън вашата кола, може да се почувствате доста разстроени. Може би сте в трафика, може би просто пазарувате, но внезапно колата ви се заключва и няма начин да влезете. Това наистина може да бъде голям проблем, но не се притеснявайте – има няколко неща, които можете да опитате, за да отключите вратата.

 1. Останете спокойни и помислете за възможностите си.
  Първо, важно е да останете спокойни. Паниката само ще направи нещата по-трудни. Помислете за ситуацията и преценете колко спешно е това и дали сте готови да чакате помощ. Също така помислете къде може да е резервният ви ключ.
 2. Опитайте се да отключите вратата сами.
  Ако колата ви има електрически прозорци или врати, можете да използвате тънък метален предмет като тел или закачалка, за да стигнете до механизма за отключване вътре в рамката на вратата. Вмъкнете го във вратата и го използвайте, за да манипулирате лоста за отключване. Ако успеете, трябва да чуете щракване, което показва, че вратата е отключена.
 3. Проверете дали имате пътна помощ, покрита от застраховката.
  Ако някога сте заключили ключовете си в колата преди, може да си спомните, че имате пътна помощ, включена в автомобилната си застраховка. Ако е така, обадете им се и им дайте вашите детайли, регистрационния номер на автомобила и местоположението си. Те ще изпратят някой, който да ви помогне да отключите колата си.
 4. Обадете се на професионален ключар.
  Ако нямате пътна помощ или ако те не могат да дойдат бързо достатъчно за вас, можете да се обадите на професионален ключар. Те имат инструменти и опит, за да отворят почти всяка кола без повреда на самата кола. Има фирми като SHPERTS.com в София, които предлагат услуги за автомобилни ключалки 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Как да отключите кола без ключ

Ако случайно сте заключили ключовете си в колата, ето някои начини да ги извадите, без да счупите прозорец:

 1. Използвайте телена закачалка или тел.
  Навийте телта около дръжката на вратата и я натиснете надолу, докато влезе в ключалката. След това завъртете телта, както бихте направили с ключ, и вратата трябва да се отвори.
 2. Използвайте кредитна карта или квадратно парче пластмаса.
  Поставете кредитна карта или квадратно парче твърда пластмаса между стъклото и рамката на вратата. Плъзнете го около ръба на стъклото и след това го натиснете надолу, докато влезе в ключалката. След това го завъртете, както бихте направили с ключ, и вратата трябва да се отвори.
 3. Използвайте кламер.
  Отворете кламера и извийте двата края, за да образуват малка кука. След това пъхнете куката в ключалката и я завъртете, както бихте направили с ключ, и вратата трябва да се отвори.

Не забравяйте, че винаги е най-добре да се обадите на професионалист за помощ, когато е възможно, тъй като те имат инструментите и знанията, за да свършат работата правилно и без да причиняват щети на вашата кола. Но ако по някаква причина не можете да се свържете с ключар веднага, тези методи трябва да ви помогнат да отключите колата си и да се върнете на пътя.