Повечето хора мислят , че са достатъчно защитени само от ключалките на вратите си, но осигуряването на сигурността на вашите ценности може да означава инвестиране в допълнителен защитен слой. Хората, които искат допълнително спокойствие, често инвестират в сейфове, за да защитят своите ценности с висока стойност, за трудно заменими документи като удостоверения за раждане и важни записи в офиса. В бизнес офисите фирмите използват сейфове за сигурност, за да защитят силно поверителни записи, медии и специално оборудване. Има много неща, които хората не знаят за сейфовете. Така че избирането на един може да изглежда доста подценявано. Но след като знаете какво търсите, можете да изберете най-добрия наличен сейф.

  1. Отклоняващ сейф

Най-основната версия на сейфа се нарича сейф за отклоняване. Често наричан скрит сейф, направен от иначе обикновен обект.Ценовите ценности могат да се поставят в тези сейфове и да се съхраняват незабележимо, например в книга, която може да бъде поставена сред другите ви книги, за да се слее с тях.

  1. Пожароустойчиви сейфове

Пожароустойчивите сейфове предпазват съдържанието от високи температури. Те се оценяват по това колко време могат да издържат на екстремните температури на огъня, като същевременно не надвишават определена вътрешна температура, обикновено 350 градуса. Повечето от тези безопасни модели предлагат между ½ часа и 4 часа защита. Вътрешен сейф, монтиран в бетонния под, е най-устойчивият на огън сейф. Не всички подови сейфове са водонепропускливи и често се запълват с вода от пожарни маркучи. Всичко, което се съхранява в пожароустойчив сейф, трябва да се постави в чанти с двойни ципове , сухи торби или затворени пластмасови контейнери.

  1. Стенни сейфове

Стенните сейфове обикновено се използват за осигуряване на скрита защита на ценни документи или бижута. Те могат да бъдат инсталирани на различни дълбочини в стената, за да се увеличи максимално пространството. Някои модели предлагат устойчива вдлъбната вратичка със скрити панти за защита срещу кражба. Този вид сейф може лесно да бъде прикрит с мебели, като например шкаф или картина .

  1. Сейфове за бижута

Сейфовете за бижута са направени специално за съхраняване на бижута и други разнообразни ценности. Те обикновено са изработени от от фини дървесни и тъкани облицовки, които се предлагат в различни конфигурации. Тези сейфове са склонни да бъдат по-малки и по-компактни от другите.

  1. Универсални сейфове срещу крадци

Сейф устойчив на крадци се оценява въз основа на неговата устойчивост на различни инструменти, които биха могли потенциално да бъдат използвани по време на кражбаа и времето, което би било необходимо на крадеца за достъп до сейфа. Този тип сейф не е проектиран да издържа на топлина като огнеупорния сейф.

  1. Екологично устойчиви сейфове

Някои видове сейфове са устойчиви на специфични елементи. Огнеупорният сейф може да не означава непременно, че сейфът е устойчив и на елементи като вода и прах. Екологично устойчивият сейф е специално проектиран да бъде водоустойчив и може да издържи на подводно потапяне, без да това да повлияе на ценностите вътре.

  1. Пожароустойчива защитна записваща екипировка

Този тип оборудване има самостоятелни устройства с изолирани тела, чекмеджета, капаци или врати, в които се помещават индивидуално класифицирани контейнери с едно или повече отделения за съхранение на ценности. Тези устройства са предназначени да защитават различни записи според определените оценки на класа въз основа на устойчивост на удар и тест за безопасно падане, който регистрира устойчивост на падане от определена височина и отломки, попадащи върху него по време на пожар.

  1. Сейфове с големина на стая

За по-големи по обем, чувствителни на топлина материали, сейфовете с размери на стая може да бъдат много по-икономичен избор спрямо огнеупорните сейфовете. Обикновено трезорите се използват от по-големи компании и държавни агенции. Тези сейфове обикновено са класифицирани в клас 125 за големи приложения за съхранение на данни, въпреки че могат да достигнат клас 350, използвани за защита на ценни хартиени документи. Складовете от клас 125 са използвани за защита на цели центрове за данни.

  1. Интелигентен сейф

Някои сейфове са специално предназначени за автоматично отпускане на парични средства или валидиране на сметки като част от автоматизирана система за обработка на пари, като например с банкомати и монетни апарати. Клиентите могат да ги използват за свое удобство, премахвайки нуждата от лично взаимодействие и създаване на по-безопасна среда за транзакции.