Ако погледнете американската статистика, ще установите с ужас, че на всеки 15 минути един дом бива ограбен.  Ще ви представим няколко съвета, с които със сигурност ще подобрите сигурността на дома си.

 Заключвайте

Колкото и банално да ви звучи това, винаги заключвайте, а не просто да затворите вратата. Ще установите колко хора допускат тази грешка да затворят, да си помислят да заключат и да не го направят, тъй като това е механично действия и най-вероятно те са го направили. Това обаче е чудесна възможност за крадец да ви ограби. В този случай и най-добрия ключар не може да ви помогне, тъй като не сте заключили, а все пак ключарите отключват.

Поставяне на ключове

Не дръжте ключовете си на предполагаеми места около къщата. Можете да си помислите, че саксията или пък изтривалката е удачно място за скриване на резервен ключ, но повярвайте ни – не е. Именно там проверяват първо крадците и така влизат в дома ви. Ако имате доверен съсед, можете да оставите на него ключове, които да ви послужат, когато го закъсате.

Съседи

Вече ги споменахме като скривалище на резервен ключ, но също така и ги опознайте. Съседите, които следят зорко и всичко под око, са най-добрата защита против кражби. Помолете ги да хвърлят по едно око, ако ви няма за дълго време.

Колата

Хората си мислят, че това е отличното място за криене на резервни ключове от дома, но грешат. Именно там ще проверят крадците и най-вероятно, ако ви задигнат колата, то ще се върнат и за дома ви.

Осветление

Проверете дали дома ви е осветлен отвън, за да сте сигурни, че това ще разколебае крадците. Хората психологически се настройват за нередни неща, когато е тъмно. Когато има светлина, дори да е улична, че те не посмяват да го направят, тъй като има вероятност някой да ги види.

Телефони

Нека 112 да бъде на бързо набиране на телефона ви. Също така можете да запишете и телефоните на няколко съседа, така че при нужда да им се обадите и да дойдат да ви помогнат.

Защита през деня

Както пазите дама си през нощта, така го правете и през деня. Тези хора се възползват от празните домове и от това, че повечето са на работа, за да ви ограбят.

Заключвайте

Дори и да сте си вкъщи заключвайте външната врата. Това би затруднило обирджиите, тъй като тези врати са по-трудни за разбиване и доста по-шумни. Най-малкото е, че можете да се обадите на полицията, ако забележите нещо нередно или пък на някой съсед.