Разбиването на ключалката или “метод 999” е най-новата престъпна лудост, която се развилнява по улиците. Престъпления от подобно естество са подчертани в днешно време. Ако все още не сте чували за това, трябва да сте наясно какво представлява и как да предотвратите това да се случи във вашия дом или офис. Блокирането на заключването не е нова концепция. Всъщност тя се развива доста преди да се превърне в преобладаваща в престъпната общност.

  1. Изчистете видимостта

Поддържайте озеленяването около дома и офиса си възможно най-окастрени. Престъпниците търсят места , които са най-малко видими , за да се скрият зад тях, докато се опитват да получат достъп до имота ви. Места с широки отворени пространства и добро осветление възпират тези нарушители. Добавянето на мерки за сигурност като сензори за движение е един от многото начини, по които можете да запазите дома си в безопасност от престъпниците.

  1. Съседско наблюдение

Бъдете нащрек от заобикалящата ви среда. Говорете със съседите си и организирайте официалния уебсайт за наблюдение на квартала. Това всъщност се превърна в нарастваща тенденция в България. Нека съседите ви знаят кога сте навън, за да могат да наблюдават вашия дом. Разгледайте мобилната програма, наречена “Следваща врата”, където хората могат да публикуват събития в квартала като срещи на съветите, семинари за превенция на престъпността, скорошна престъпност в квартала и т.н. Това е чудесен начин за обвързване на длъжностните лица и полицията в съседните квартали и да ги информират, за да могат да наблюдават тенденциите в престъпността и да действат съобразно с това.

  1. Камери за сигурност

Тъй като отключването на ключалки не оставя видими признаци на щети, трудно е да се докаже на застрахователните компании, че искът не е измамен, без да бъде нает професионален криминолог. Като допълнителна мярка за сигурност, инсталирайте камери до главните врати. Ако сте в състояние да предоставите видео на нарушителя, можете да изпратите тези доказателства на вашия застраховател, за да докажете, че действително сте били жертва на нарушител.

  1. Анти-блокиращи ударни устройства

Ако имате ограничен бюджет, има няколко много евтини антиблокиращи устройства на пазара, като например охрана на палеца, предназначена да предотврати преобръщането на езика на ключалката. Когато не може да се обърне, ключът не може да се завърти, което означава, че заключващата шайба не може да се прибере обратно в ключалката. Макар и евтино, това може да не е най-удобният вариант за входна врата, тъй като също така предотвратява отключването от ключа .

  1. Инсталирайте защитни щифтове

Можете да занесете ключалките си на ключар или той да дойде при вас, за да инсталира специални щифтове, които ще направят заключването по-трудно. Тези щифтове обикновено се наричат “щифтове за сигурност”. Те са проектирани да се свързват, преди да достигнат срязващата линия на заключващото устройство. Идеята е, че един крадец ще желае бързо да влезне и излезне от дома ви, така че ако разбиването на ключалката му отнеме повече време, това може да го обезкуражи и откаже.

  1. Ключалки с висока степен на сигурност

Инсталирането на заключващи устройства с висока степен на сигурност и “устойчивост на бум” може да бъде добра идея. Mul-T-Lock Hercular е известна със своята сила, съпротива срещу атаки и допълнителни функции за сигурност, които няма да намерите на други брави с висока степен на сигурност. Тези допълнителни функции за сигурност варират от защита срещу кражби, пробиване и неразрешено дублиране на ключове. Ако имате офис, трябва да знаете, че по-голямата част от малките бизнес кражби се извършват от служители. Инсталирането на заключване с висока степен на сигурност означава, че не могат да се правят копия от неразрешени ключове. Клавишите с висока степен на сигурност са патентно защитени, което означава, че само един производител може да направи ключа . Заключването с висока степен на сигурност е направено от най-силния материал. Бравите са по-тежки, винтовете са по-дебели и обикновено съдържат мерки против кражба. Използването на ограничени клавиши е най-ефективният начин да се уверите, че вашите ключове не завършват в неправилни ръце.

  1. Леки търговски класове

Заменете сегашните си брави с леки търговски брави. Тези брави са тествани от организации от трети страни, като Американския национален институт за стандартизация (ANSI) или Underwriters Laboratories (UL), които са известни в цял свят за анализиране, тестване и класификация на заключващите ключалки, чрез поставянето им чрез изпитване за качество и издръжливост. Например, най-висококачествените брави ще получат сертификат ANSI Grade 1, който е търговски клас. Класовете UL се основават на начина, по който те извършват серия от тестове за брави. Тези брави с търговска марка могат лесно да се използват на външни врати на жилища.

Weiser и Kwikset произвеждат най-ниската цена ANSI степен 1 отблъскваща защита днес. Kwikset SmartKey е силно критикуван в рамките на ключарската общност и е установено, че има много недостатъци. Те обаче идват с доживотно покритие и механична гаранция за цял живот въпреки репутацията им. Производителите на ключалки като Schlage също се опитват да произвеждат продукти, устойчиви на кражби за търговски цели.

  1. Заключващи резета без ключ

Ключалките без ключове започнаха да стават все по- популярни от няколко години насам . Ако решите да инсталирате ключалка без ключ, уверете се, че тя не е бутална. Много от по-старите все още имат ключови цилиндри, които могат да бъдат блокирани. Сигурността на тези брави може да бъде подобрена, когато са интегрирани с биометрична технология. Това е по-скъпо от предлаганите по-горе опции, но са и най-сигурните.

Ако решите да надстроите напълно бравите си, считайте също, че добрите брави са само част от уравнението за сигурност. Врата с твърда сърцевина и рамка и  плоча с висока якост са ключови за предотвратяване на принудително влизане, което е методът за кражби номер едно след разбиване на заключването.