renault-2942017_640Много собственици на автомобили са запознати със ситуацията – натискате бутона на ключодържателя, а централното заключване не реагира на това по никакъв начин.

Този доста често срещан проблем може да бъде причинен от: повреди в електрониката, механични повреди, софтуерни грешки на системата против кражба.

Кои са най-честите причини, поради които шофьорската врата е блокирана и как бързо и безопасно да я отворите. Първо е добре да се разбере какво е централно заключване и какъв е принципът на неговата работа.

Централното заключване се състои от блок за управление, микропревключватели, които са монтирани на заключващите механизми на вратите, багажник, капачки на резервоара за газ, както и електрически задвижвания, крайни превключватели за затваряне на бравите на вратите и електрически прозорци.

Централното заключване се активира или при завъртане на ключа в ключалката на вратата, или при натискане на бутона на дистанционното управление. Сигналът първо отива към централния блок, който предава командата за отваряне или затваряне на всички микропревключватели. В системите за влизане без ключ централната ключалка автоматично ще разпознае интелигентния ключ или смарт картата, когато се приближат до автомобила на определено разстояние.

Проблеми с алармата

Съвременните системи против кражба са доста сложен набор от различни устройства. Включва сензори, контролери, електрически кабели. Повредата или неправилната работа дори на един компонент може да доведе до повреда на цялата система. Най-честите причини за проблеми със системата против кражба са:

Ключодържател за автомобилната аларма

  1. Неизправности в електрониката. Те често се появяват при навлизане на влага или прах в системата. Това води до късо съединение на окабеляването, изгаряне на отделни компоненти.
  2. Работа на защитните алгоритми. Добрата аларма може да бъде програмирана да включва различни протоколи, които осигуряват повишена сигурност на превозното средство. Например, може да заключи вратите, когато се опитате да преместите колата без ключа за запалване. Следователно, ако собственикът реши да измести колата на няколко метра, просто да я изтика, без да работи двигателя, системата против кражба може да възприеме това като опит за кражба. Друга често срещана ситуация е изтощена батерия. Когато захранването на алармата е прекъснато, тя напълно блокира автомобила.
  3. Настроена да заключва автоматично вратите. Когато водачът извади ключовете от ключалката на запалване, слезе от колата и затвори вратата, алармата автоматично заключва централната ключалка след определено време. Ако по някаква причина оставите ключовете в купето и системата заключи вратите, можете да отворите колата само с помощта на резервен комплект. Ако липсва, тогава ще трябва да се свържете с ключарите, които се занимават с отваряне на автомобили. Подобни проблеми могат да се получат, ако случайно заключите ключовете в багажника.

Проблеми със заключването на вратата

Ако ключодържателят не отваря централната ключалка, това е разрешим проблем. За да влезете в купето на автомобила, е достатъчно да отворите вратите с обикновен механичен ключ. Ако колата ви е оборудвана със система за влизане без ключ, тогава преди това ще трябва да извадите механичния ключ от ключодържателя.

За съжаление, този метод не винаги работи. Това се дължи на факта, че обикновено собствениците на автомобили не използват механична ключалка в продължение на много години, тъй като е много по-лесно и по-удобно да отваряте врати с ключ или ключодържател. В резултат на това ларвата на ключалката се окислява поради влага, прах и мръсотия. Следователно, когато поставите механичен ключ в ключалката, той може да не се завърти.