kasova-bravaКогато се окажете в ситуация, в която се нуждаете от ключар, може да е трудно да се намери реномирана фирма на разумна цена. Търсенето онлайн може да ви накара да се чувствате замаени от големият избора и огромните вариации в разходите.

Някои опции може да са с ниски цени, но да не изглеждат надеждни, а други могат да изглеждат професионални и опитни, но да таксуват повече, отколкото можете да си позволите или смятате, че трябва да платите. И така, как да разберете колко е твърде много и колко е твърде малко, за да е истина?

Според проучване, средната цена за ключарски услуги е около 60лв, като повечето хора харчат някъде между 50 и 150лв. Но какво наистина означава това? Колко трябва винаги да очаквате да платите, независимо къде живеете, какво трябва да направите, и кога трябва някой да го направи?

Няма две работни места, които са съвсем същите, защото нуждите на всеки са малко по-различни. Няма начин да се определи една добра цена, защото твърде много фактори влияят върху цената на наемане на ключар.

Трябва да се имат предвид три основни елемента, когато се опитвате да разберете колко трябва да плащате на вашия местен ключар: услугата, която търсите, къде се намирате във връзка с фирмата и кога се нуждаете от дадената услуга. Ако отделите време, за да разберете какво, къде и кога , вие трябва да можете да получите добра представа за разумен ценови диапазон за вашата ключарска услуга.

Преди да се потопите по-дълбоко в тези определящи фактори, важно е да отбележите, че никога не би трябвало да плащате по-малко от 50лв на един ключар, освен ако не разполагате само с копия на направен ключ или някаква друга незначителна услуга.

4 Ключарски услуги, 4 различни цени

Когато наемате ключар, разходите ще зависят преди всичко от каква услуга се нуждаете. Не можете да очаквате да платите същата цена, за да замените всичките си външни брави, колкото искате, ако се обадите за помощ, когато сте заключени от дома си. Ключът да не бъдете таксувани прекомерно е да знаете, че цените за някои от различните услуги, предлагани от ключаската фирма.

  1. Промяна на ключът на ключалките

banner4-Timing.pngАко искате да промените ключалките в дома си и не искате или не трябва да замените целия си заключващ хардуер, промяната на ключът е най-добрият вариант за вас. Това е прост процес, при който щифтовете, които изграждат вътрешния механизъм на ключалката се преконфигурират, така че клавишите на старият ключ  да не могат да отврят ключалката. Новите ключове се изрязват, за да съответстват на новата конфигурация, а заключването е толкова сигурно, колкото и чисто ново.

Тъй като тази услуга не изисква закупуването или инсталирането на нов хардуер, тя е много по-евтина от замяната на ключалки. Въпреки това, разходите все още могат да се различават в зависимост от начина, по който компаниите таксуват за време, пътуване и броят на ключалките.

Средно, най-вероятно ще похарчите между 100лв и 200лв, за промяна на ключовете на всички външни врати в дома ви отново. Някои компании ще предложат изцяло тарифна ставка до определен брой ключалки, но е по-вероятно да плащате такса за услугата, а след това допълнителна такса за всяко заключване.

  1. Замяна на брави

Ако ключалката е повредена или неправилно направена и не е безопасна, замяната и може да бъде единствената опция. Замяната на брави е една от най-скъпите услуги, предлагани от ключари, защото трябва да купите и новия хардуер и да отделите време, за да бъде инсталиран.

Повечето компании ще начисляват такса за обслужване, само за да дойдат в дома ви и след това ще ви таксуват за тяхната работа, обикновено за всяка заключваща инсталация или понякога за час. Разумно е да платите някъде между 40лв и 100лв за услугата, в зависимост от това къде живеете и кога имате нужда от услуга, а след това допълнително 20лв до 40лв на заключена инсталация.

Важно е да се уверите, че знаете точно за какво ще бъдете таксувани, когато решавате кой да наемете за ваш ключар, за да можете да вземете предвид общите разходи. Ако таксата за услугата за дадена фирма е по-скъпа, но трябва само да заплатите таксата за обслужване и разходите за хардуер за всяко заключване, все пак може да плащате по-малко, отколкото ако компанията има по-ниска такса за обслужване, но ви таксува за части, труд, и други допълнителни такси.

Винаги не забравяйте да поискате първоначално ценообразуване по телефона с компанията и след това потвърдете цената, когато ключарят дойде във вашия дом, преди да започнете работата.

  1. Заключване

Повечето хора се надяват, че никога няма да изпитат момента на страха, който преминава над вас, когато осъзнаете, че сте заключени от дома си. Докато никой не се стреми да завърши в тази ситуация, това неизбежно се случва с мнозинството хора в даден момент от живота им.

Ако сте мислели за бъдещето, може да имате приятел, член на семейството или съсед , който разполага на ръка с ключ, който може да ви помогне да се върнете в дома си, но ако нямате друг начин, ще трябва да се обадите на ключар.

Блокирането е времето, което е необходимо да се упражнявате най-предпазливо при наемане на ключар. Тъй като обикновено са извънредни ситуации, които изискват незабавна помощ, нямате толкова време да проучвате и да извършвате цялостни изследвания, преди да решите кой да наемете. Макар и да бъдете стресирани, както се очаква да сте, ще спечелите само от още няколко минути проучване, за да прочетете няколко отзиви онлайн и да зададете няколко въпроса, когато се обадите на компанията, преди да поискате ключарска услуга.

 

Цената на услугата за заключване варира в зависимост от времето, местоположението и наличието на ключалката, но не би трябвало да плащате повече от 100лв или 150лв, освен ако обстоятелствата са крайни. Също така бъдете сигурни, че вашият ключар отключва вашата ключалка, вместо да я пробива или да я разчупва, за да получи достъп дп дома ви, защото ще струва много повече, ако трябва да смените заключването върху таксата за обслужване. 95% от ключалките могат да бъдат отворени от обучен, професионален ключар, така че не позволявайте на повиканият от вас ключар да опита да ви подмами с нещо друго. Ако те настояват за сондиране или счупване на ключалката, за да получат достъп, вероятно е измама или опит да ви таксува повече, отколкото е необходимо.

Ако сте заключени от колата си, цената за един ключар трябва да бъде сравнима, но се уверете, че компанията, която наемате извършва услуги за автомобилно заключване, защото не всички го правят. Трябва да упражнявате същата предпазливост при избора на фирма, защото автомобилните ключари могат да ви измамят толкова лесно, колкото и всеки друг.

Преди да се обадите на ключар, е добра идея да се обадите на пътна помощ, ако имате такава, като AAA. Обикновено плановете ще съдържат списък на предварително одобрени фирми, а понякога дори биха могли да предложат намалена цена.