Всеки от нас живее в свят, изпълнен с проблеми и притеснения. И всеки се опитва да се предпази от тези външни проблеми. Така че живеем зад една или дори няколко затворени врати. Всяка от тях се заключва с ключ, болт и др. В момента пазарът е препълнен с предложения за брави за врати. Най-популярните и търсени са брави с цилиндров механизъм.

При избора на подходяща брава от този тип неизбежно възникват редица въпроси: какъв трябва да бъде цилиндърът, как да го изберем правилно, кой е подходящ за вашия тип врата.

Отговорите на тези и други въпроси, вълнуващи потребителите, са доста прости – просто трябва да се запознаете малко с основния принцип на работа на цилиндрите, тяхната структура, видове и т.н.

Цилиндров механизъм

Цилиндърът, известен още като „ларва“ или „ядро“, е сменяема част от брава, тя е основна тайна част.

Основната задача на цилиндъра в ключалката е моменталното прехвърляне на сила от ключа директно към заключващия механизъм и неговия таен елемент.

Цилиндърът е снабден със специална система, която ви позволява да разпознавате своя ключ. По този начин, ако се опитвате да отворите ключалката с грешен ключ, всичките ви опити просто ще бъдат напразни.

Днес най-разпространени са европейските технологии за производство на цилиндри.

По отношение на отварянето на цилиндрова ключалка, цилиндърът може да бъде подреден по два начина:

  • отваряне и затваряне с ключ е възможно от двете страни;
  • отвън цилиндърът се задвижва от ключ, а отвътре – от спинер.

Механизми за секретност на цилиндрите

Както знаете, дори с просто око можете да определите степента на секретност на цилиндъра, просто трябва да погледнете съответния ключ.

Традиционният цилиндров механизъм винаги е бил и е щифт. Щифтът е елемент от секретността на определена ключалка. Степента на секретност директно зависи от броя на самите щифтове, тяхната форма, местоположение, както и от материалите, от които са направени.

Броят на щифтовете в един цилиндър може да варира от два до тридесет.

Щифтовете са от следните видове:

  • магнитен,
  • стомана,
  • плаващ,
  • пружинен,
  • разположени вертикално,
  • разположени хоризонтално и др.

Дисковите ларви са набор от дискове с определени размери и форми, които съответстват на изрязването на личния ключ. По правило този механизъм е полуавтоматичен и се затваря чрез натискане на кръгъл цилиндър.

Дисковите цилиндрични брави са идеални за катинари, автоматични врезни брави и външни брави.

Говорейки за произведени дискови ларви, заслужава да се отбележи, че нивото на тяхната секретност е доста ниско, което не може да се каже за чуждестранните производители. Изключителни производители са ABLOY, DisklockPro, Profile.

Заедно с дисковите цилиндри има щифтове с форма на кръст. Ключът за такъв цилиндър от края изглежда като отвертка Phillips, а отстрани изглежда като пръчка със зъби по цялата дължина.

Днес те са все по-малко търсени поради ниската си устойчивост при взлом и неудобството при използване. Много от тях могат да се отварят с кламер или отвертка.