Цилиндричните брави тип врязан са надеждни заключващи устройства. Те са навсякъде монтирани на входните и вътрешните врати. Такива брави са подходящи за метални, пластмасови и дървени крила на вратите с всякаква дебелина, защото са с малки размери. В този раздел ще намерите цилиндрични брави с различни характеристики и можете да изберете най-добрия вариант за себе си.

Характеристики на цилиндровия механизъм

Устройствата от този тип съдържат цилиндър с вградена щифтова ключалка (оттук и името на механизма). Щифтите вътре в цилиндъра позволяват на оригиналния ключ да се върти свободно. Те блокират въртенето, когато използват грешен ключ. Този принцип на работа на тайния механизъм осигурява защита на помещенията от натрапници и гарантира безопасността на хората вътре.

Характеристики на избора на цилиндрични  брави

Преди да изберете патрон от тази категория, проучете характеристиките на предлаганите продукти. Обърнете внимание на:

  • Вид на закрепване;
  • Броят на напречните греди (броят на заключващите точки и устойчивостта на счупване зависи от това), както и техният размер и скоростта на задвижване;
  • Наличието на фиксатор и функция за автоматично заключване;
  • Наличието на механизъм за постоянен ключ (прави използването на ключалката по-удобно от вътрешната страна на стаята);

Цвят на цилиндъра и лицевата плоча.

Последната характеристика не засяга функционалността на устройството. Но това ще ви позволи да изберете ключалка, която да отговаря на дизайна на вашата врата.

Проучвайки тези и други характеристики, можете да изберете най-добрите продукти и да повишите безопасността на жилищно или офис пространството. Ако ви е трудно сами да вземете цилиндрична брава, задайте въпроси на нашите консултанти и получете съвет от опитни специалисти – ключарите от фирма shperts.com.

Цилиндричните брави се характеризират с повишена надеждност, издръжливост и поддръжка. Много е трудно да се отвори врата, защитена от такъв механизъм: сърцевината, която фиксира болта, е кодирана със заключващи щифтове, всеки комплект от които има само един ключ.

Устройство и принцип на работа

Ключалките с врязан цилиндър с фиксатор се състоят от няколко основни елемента:

  • Корпуса, в който цилиндърът се върти с отвора на ключа
  • Сдвоени пружинни щифтове, към които се прилепват връщащите пружини;
  • Заключваща част, отговорна за движението на болта.

Когато в патрона няма ключ, кодовите щифтове влизат в цилиндъра по цялата му дължина. Щифтовете се поставят между ларвата и тялото. Когато въведете ключа, щифтовете вътре в цилиндровата линия нагоре, което ви позволява да завъртите механизма за заключване. И стартирайки механизма се отключва вратата.

Степента на защита на ключалката на цилиндъра може да бъде ниска, средна или висока. В първия случай броят на комбинациите е в диапазона от 10 000, във втория – от 10 000 до 100 000. Моделите с висока степен на защита са устойчиви на механични натоварвания, температурни крайности и корозивни химикали. За да ги отворите, трябва да сортирате от 100 000 до 1 милион комбинации.

Предимствата на цилиндровите механизми

Ключалките на тези врати са много популярни поради компактния си размер и малкия размер на ключа. Друг плюс е възможността за производство на основни системи, базирани на общ ключ. Сред другите предимства – достъпна цена, голям брой степени на защита и лекота на инсталиране.