Комфортът на съвременните автомобили е впечатляващ и всяка година качеството на опциите за комфорт се подобрява. Въпреки това, наред с допълнителните удобства, собствениците на автомобили често са изправени пред много проблеми с електрониката и „прекалено умните“ системи.

Централната ключалка се състои от:

  • Блок за управление;
  • Входни сензори (микропревключватели);
  • Изпълнителни устройства.

Блокът за управление е център, който контролира сигналите, изпраща команди до задвижващите механизми и анализира работата на системата. Устройството обработва криптирания сигнал, след което решава дали е възможно затваряне или отваряне на вратите и други елементи под контрола на системата за централно заключване (стъкло, люк, багажник, капак и др.).

Неизправности в централното заключване

Отказът на всяка система може да възникне внезапно, но често бъдещи повреди могат да бъдат предотвратени чрез редица дребни повреди, които са предвестници на сериозни проблеми.

Сред тези причини са:

Повреда в работата на ключалките. Когато ключалките се отварят трудно или не от първия път. Произволно затваряне и отваряне на бравите. Заключване на ключалки, отказ при всякакви команди. В такива случаи често се налага счупване на стъклото, ако няма допълнителни ключове или колата не реагира на ключа. Ако не можете да отворите вратата отвътре, можете да опитате да разглобите вратата.

Частичен отказ. Бравите и работните механизми периодично отказват и спират да работят нормално. Може да възникнат прекъсвания по време на приемане на сигнал.

Пълна повреда на централното заключване. Пълна неработоспособност на системата за централно заключване, при която системата за централно заключване не реагира нито на бутона, нито на ключа, блокът не приема или не разбира командите, идващи от ключа. Често причината е съвсем тривиална – пъднала батерия на ключодържателя, която не позволява изпращане на сигнал или води до това, че той не работи правилно.

Централното заключване не работи – търсим причината!

Доста често системата за централно заключване е допълнена с алармена система, така че при първите признаци на неправилна работа трябва да проверите “сигнализацията”, тя често е причината за всички проблеми. Ако ключалките не работят “от ключодържателя”, опитайте да ги затворите с ключ, тоест като инсталирате ключа в ключалката.

Ако централното заключване не работи само “от ключодържателя”, докато ключът отваря всичко, трябва да проверите батерията, както и други контролни електрически алармени вериги.

Централната ключалка не се затваря и не се отваря, не работи напълно

Ако по време на проверката централното заключване не работи правилно или е нестабилно както в ръчен, така и в дистанционен режим, е необходимо да се изяснят някои проблеми. Например, когато е възникнала грешката, има ли щракания, движат ли се бутоните за заключване на вратата при опит за заключване на вратите? Предпазителят на централното заключване трябва да се провери, както и други електрически вериги, които могат да бъдат включени.

Предпазителите са наред, но централното заключване не работи

Ако предпазителите са нормални, но все още не знаете защо системата за централно заключване не работи, трябва да продължите с диагностиката, за да разберете каква е причината.

И всъщност въпросът може да е в заключващите устройства, които могат да се повредят поради липса на напрежение. Това се случва заради лош контакт, окисляване на клемите, а също и в случай на скъсан проводник. В този случай задвижването на шофьорската врата не може да изпрати входния сигнал, който отива от дистанционното управление към другите врати на автомобила. Това се случва, когато крайният прекъсвач на вратата на водача е повреден.