Катинарът е най-разбираемото заключващо устройство. Монтира се лесно, без да е необходимо никакво сложно оборудване или специални инструменти. Той е лесен за работа, но също така по-достъпен за неоторизирано отваряне и счупване на механизмите за заключване. Сред голямото разнообразие от катинари, които се отварят с клавиши, има отделна категория устройства, оборудвани с кодирана система.

Характеристики на кодираните катинари

Заключващите устройства, които се отварят с шифър, несъмнено са удобни. Така че при брави с ключове вероятността клавишите да бъдат загубени или счупени е доста голяма.

Дизайнът на устройството без ключове се основава на кодовия механизъм на секретност, който се задейства след правилната комбинация от цифри или букви. Тайният код се набира или чрез завъртане на градуираните колела, или чрез натискане на бутоните. Приложенията обикновено са оборудвани с кодови дискове. Дори най-простите ключалки за куфари имат три въртящи се колела. При правилния набор от секретен код се чува характерно щракване.

Има два начина за счупване на такава ключалка. Първо: изберете комбинация, това ще отнеме значително време. За да изберете кода за такова устройство, ще са необходими около 20 минути и до 1,5 – 2 часа, тъй като само тридисковият механизъм се състои от 1000 комбинации. Вторият начин: да разбие или да отреже ключалката, ако нападателят е имал специален инструмент със себе си.

Обхват на използване на кодираните катинари

Разбира се, невъзможно е да се заключат вратите, зад които материалните стойности са скрити от прости катинари, дори и с кодирани  брави. Въпреки известна уязвимост на такива устройства, ключалките без ключове са намерили своето приложение.

Прикрепените устройства с шифър се използват например в помощни помещения, където се съхраняват не толкова важни предмети и неща, които нямат висока материална стойност. Обикновено тези помещения са разположени в защитена зона. За тези цели се използва евтина брава.

За допълнителна защита на багажа се използват по-специално куфарите, калъфите, чантите, кодовите ключалки, окачени с високи отвори на дръжката. Въпреки че това не е най-надеждното заключващо устройство, все пак ще отнеме известно време, за да го отворите.

Кодираният механизъм се използва при велосипедни скоби. Велосипедистите често трябва да оставят превозните си средства на паркингите. Ключът към ключалката за велосипеди е твърде малък, а вероятността за загубата му е голяма. По-удобно е да закупите кодов катинар и да монтирате и запомните шифър.

Миниатюрни комбинирани брави често се използват при заключване на пощенски кутии, куфари за деца.

Тъй като нападателят може да шпионира кода на заключване, експертите препоръчват да се променят комбинации или да се използват кодови ключалки в комбинация с други механизми по-често.

Всяко заключващо устройство трябва да отговаря на спецификата на помещението. Технологичният прогрес ни предлага все по-сложни заключващи механизми. Но въпреки простия дизайн и ниската надеждност, кодовите механизми остават да се търсят. Потребителите са изкушени от тяхната ниска цена и възможността за премахване и повторно монтиране на такива ключалки другаде.