Избор на инсталатор

Както може да се очаква, струва повече да наемете професионален ключар, отколкото да смените сами ключалката. Това решение обаче не е толкова категорично, колкото може да изглежда в началото. Професионален ключар ще го направи правилно от първия път, с минимум време и усилия. Отпред ще разберете колко ще платите и ключарят ще се справи с всяко главоболие, което може да възникне.

Ако тръгнете по пътя „направи си сам“, ще трябва да отделите време за сравняване на различни видове брави и да решите какво искате. Ще трябва да посетите магазина за хардуер или голям магазин за кутии и да разберете какъв допълнителен хардуер може да ви е необходим с избраната от вас ключалка. Ако новата ключалка е по-голяма или по-малка от старата ключалка, може да се наложи да пробиете нови дупки във вратата, да проверите повторно подравняването и да се погрижите за безброй малки задачи, които могат значително да увеличат времето и усилията. Може дори да направите грешка при инсталирането, принуждавайки ви да премахнете новата ключалка и да започнете отначало.

Само вие можете да определите нивото си на комфорт с работата, дали вече имате всички необходими инструменти и колко струва вашето време. В много случаи обаче малко по-високата цена на ключар е повече от компенсирана от спокойствието.

Ниво на сигурност при заключване

Не всички ключалки са създадени равни. Като общо правило, колкото повече сигурност осигурява ключалката, толкова по-висока е ценовата й точка. Това не означава, че трябва да купувате най-скъпата ключалка за всяка врата, но означава, че средната цена на ключалка с висока степен на сигурност е по-висока от средната цена на ключалка с по-ниска степен на сигурност.

Тип врата

Външните врати имат различни нужди от сигурност и често се изработват от различни материали, отколкото интериорните врати. Следователно ключалките за външни врати обикновено са по-скъпи от ключалките за вътрешни врати. Специализираните врати често изискват специализирани брави, които също могат да увеличат цената.