Основните елементи на заключващия механизъм е устройство и така нареченият “секрет”. Секретът е специално устройство, което разпознава ключа, поставен в ключалката. Заключващата система е комплекс от вътрешни заключващи механизми, които осигуряват функционалност, недостъпност и надеждност на бравата. Също така дизайнът на съвременните модели брави включва такива компоненти като лост на болта, закопчалка, болт, резе, въртяща се дръжка на пръта, въртящ се лост, пружини, задържащ лост, въртяща се плоча, лост на механизма за връщане.

Съвременните специалисти в професионалното отваряне на брави препоръчват използването на два вида сложни брави наведнъж (цилиндрични и нивелирни), което гарантира максимална надеждност и защита срещу отваряне за дълъг период от време. Разбира се, тези заключващи структури не могат да служат като 100% защита, но се считат за възможно най-трудни за хакване. Ако бюджетът ви за монтиране на брава е неограничен, можете да закупите още по-надеждни брави, базирани на съвременни технологии, чието неразрешено отваряне е почти невъзможен процес.

Как работи ключалката на вратата?

В по-голямата част от случаите модерните врати са оборудвани с механични брави, монтирани вътре в крилото на вратата. Като заключващ елемент в такива брави се използва стоманен прът с висока степен на надеждност. Чрез завъртане на ключа в ключалката премествате пръта към плочата със специален жлеб, монтиран на блока на вратата. Тези действия ви позволяват сигурно да заключите входната врата. Надеждността на ключалката на вратата се определя както от нивото на секретност, така и от здравината на корпуса.

Бравите с предпазни устройства се задействат не от ключа, а от движението на дръжката, която придвижва гърбицата към резето, което се движи назад. В същото време вътрешната пружина е опъната. Когато дръжката се върне в изходна позиция, гърбицата също се връща. При затваряне на крилото на вратата резето се движи само поради наличието на скосяване. Самоактивираща се пружина затваря резето.

Струва си да се отбележи, че пружината на резето в конструкцията на бравата изпълнява допълнителна функция, която е да фиксира вратата. Когато се приложи натиск върху вътрешното резе, опорната пружина ще заключи заключващия болт. Завъртайки ключа в ключалката, ключът първо повдига ключалките, които падат от отворите, разположени в горната част. След това натискът на шипа ще бъде насочен към болта, който се избутва напред. Когато щифтът се върне в изходна позиция, резето отново ще бъде в горния отвор, предотвратявайки автоматичното задействане на болта. Поради факта, че този елемент има две долни ниши, ключалката може да работи с функция двойно затваряне. Напречната греда ще осигури надеждността на фиксирането на крилото на входната врата. При завъртане на ключа в ключалката резето влиза в металния жлеб на рамката на вратата, което гарантира затварянето на вратата.