Името на тръбните заключващи механизми идва от латинския език (tubulus – тръба). Наистина тръбният ключ е направен под формата на тръба, прикрепена към квадратна, триъгълна или кръгла глава. Понякога тръбните брави се наричат още кръгли или радиални.

Проектиране на тръбни брави

Заключващите механизми от тръбен тип се образуват чрез свързване на следните части:

  • Стоманено тяло;
  • Задвижващ прът (често към него е прикрепен болтов език);
  • Барабан;
  • Щифтове с пружини;
  • Ключ.

Принципът на действие на тръбната брава се основава на работата на цилиндрични устройства – въртенето на механизма е възможно само след като прорезите на ключа доведат кодовите щифтове до желаното положение и съединителят между барабана и задвижващия прът е освободен. Тръбните брави имат особеност – пружинираните кодови елементи са разположени радиално по обиколката на ключалката, подобно на засечките на ключа. Тръбният ключ е снабден с направляваща скоба за насочване на ключа в правилното положение. За да отворите такава ключалка, е необходимо не само да поставите ключа, но и да го натиснете докрай, преодолявайки съпротивлението на всички пружини на кодовите щифтове.

Приложение на тръбните брави и техните характеристики

Тръбните брави не се използват при монтаж на входни и интериорни врати, те са доста редки в продажбата на дребно. Тръбните брави са по -скоро високоспециализиран тип, те се монтират във вътрешните врати на сейфове, банкомати, търговски терминали, вендинг и игрални машини, клетки за съхранение и др. Тръбните механизми се срещат и в катинари и ключалки за велосипеди.

За правилното функциониране на тръбните брави е достатъчно да се придържате към прости правила:

  • Завъртете ключа само след като е поставен в кладенеца, докато спре;
  • Не използвайте повредени дубликати или други предмети за отваряне;
  • Избягвайте резки движения при отваряне на ключалката.

Тръбните ключове се произвеждат със специална техника, което прави дубликатите доста трудни за правене. В същото време самата ключалка е доста трудна за счупване – дори при правилната настройка на щифтовете механизмът не може да се завърти напълно наведнъж, кодът за тръбния механизъм ще трябва да бъде избран повече от веднъж.

Тръбните брави имат различни нива на сигурност, които се определят от броя на защитните елементи – може да има седем, осем или десет. Колкото по -голям е броят на кодовите щифтове, толкова повече комбинации съдържа тръбната брава, което означава, че ще отнеме повече време, за да се пропука. За да се увеличи устойчивостта на взлом, в конструкцията на ключалката могат да се използват нестандартни щифтове – назъбени.