Бравите са основа на сигурността в домовете от векове насам. Те са склонни да се приемат за даденост, и изглежда, че ключалките постепенно избледняват на фона на сигурността, въпреки че те все още притежават огромно значение. Много хора не осъзнават какво влияние имат ключалките , докато не бъдат или заключени, или  не могат да заключат жилищните си врати, вратите на офиса или вратите на автомобила си.

Представете си, ако в общество ни нямаше ключалки. Всеки непознат лесно можеше да влезе в дома ви. Бравите са предназначени също така да гарантират неприкосновеността на личния живот и да ограничават неоторизирания достъп до определени райони. Налице е заключване на почти всичко – от врати до мобилни телефони. Това се дължи на това колко много светът цени неприкосновеността на личния живот.

Технологията е направила много за света и дори прави някои от най-сложните задачи по-лесни от всякога за изпълнение. Същата тази движеща сила ражда едно поколение на интелигентни ключалки, в които много собственици на жилища са се влюбили. Умните брави обещаха да революционизират начина, по който хората гледат на ключалките, защото те ви позволяват да постигнете много повече от това, което обикновената ключалка би могла. Те ви позволяват да контролирате дома си по начини, по които собствениците на къщи никога не са имали. Основната причина, поради която интелигентните ключалки изглеждат толкова привлекателни за много собственици е, че им позволяват да изпълняват повече действия с по-малко работа.

Въпреки че има толкова много собственици на жилища, които са омагьосани от тези интелигентни ключалки, има и много собственици, които вярват, че интелигентните ключалки не са достатъчно сигурни, за да защитят домовете им. Трудно е да се обяви, някоя от тези ключалки за най-добрият вариант, без първо да бъдат разгледани по-задълбочено. Това е така, защото има много варианти на всяка една от тези ключалки, и едната може да отговаря на вашия начин на живот или врата по-добре от другата. За да определите коя от тези ключалки може да е по-сигурна, нека първо разгледаме основните функции и атрибути на всяка една от тях .

Какви са традиционните ключалки?

kliuchalka

Терминът “традиционни брави” не е нещо, което е често срещано. Предполага се, че има много различни видове обикновени брави, които не са автоматизирани, но докато умните брави не се появиха на този свят, тези стари ключалки просто се наричаха ключалки. Има много варианти на традиционните брави, които могат да се използват за множество цели. Терминът по същество се отнася до заключващи устройства, които не са автоматизирани, и заключващи механизми, които трябва да се задействат ръчно, за да се използва механизмът за блокиране.

В контекста на тази статия основният фокус ще бъде върху ключалките, които могат да се използват в жилищни помещения или за търговски цели. Повечето от тези заключващи механизми се задействат или чрез завъртане на ключ, или натискане на бутон. Така или иначе, те ще трябва да бъдат ръчно задействани, за да се освободи заключващия механизъм.

Колко сигурни са традиционните ключалки?

Това не е въпрос с лесен отговор и това се дължи на броя на вариантите на заключване, които собствениците на жилища използват. Нивата на сигурност, които тези брави дават  варират. Например, deadbolt е един от най-често срещаните брави. Обикновено съществуват два основни вида закопчалки, единични цилиндрични закопчалки и закрепващи винтове с двоен цилиндър. Тези заключвания са известни с това , че осигуряват максимална сигурност за собствениците на жилища, но само ако се използват правилните и ако се използват правилно.

Deadbolts се групират по степени, които определят тяхната относителна сила. Тези оценки обикновено се основават на относителната сила, дълголетие и дълготрайност на тези ключалки. Те варират от 3 до 1, като 3 са най-ниските и 1 е най-високата. Deadbolts от степен 1 осигуряват  максимална сигурност за жилищните си брави. Но това, което позволява тези брави да бъдат толкова сигурни, колкото са, са добавките, които могат да бъдат направени, за да се гарантира, че те са възможно най-сигурни.

Традиционните ключалки обикновено могат да бъдат подобрени, като се използват твърди метални планки . В допълнение към тези методи, собствениците на жилища могат да направят бравите си по-здрави, като използват закрепващи щифтове в самия заключващ цилиндър, което ще направи много по-трудно разбиването им.

За да се определи колко сигурна е традиционната ключалка, трябва да се вземат под внимание редица фактори. Тези фактори включват поставянето на ключалката, колко често ще се използва ключалката, както и дали тази ключалка е предназначена да функционира самостоятелно.

Ключалките, предназначени предимно за външни врати, ще функционират най-добре, когато са поставени на външни врати, но също така ще работят добре за интериорни врати (бани, килери и т.н.). Въпреки че инсталирането на ключалки степен 1 на вратата на банята е прекалено и излишно .

Също така, силата на ключалката ви зависи и от това колко често се използва. Ако собственикът на жилище използва ключалка степен 2 или степен 3 за вътрешна врата, която не се използва често, това най-вероятно няма да се превърне в опасност за сигурността. Ако обаче използва ключалка степен 3 на входната врата на дома си, която се намира на голям булевард, тогава има недостатък в сигурността му, който може да бъде използван от крадците.

В действителност, традиционните брави са доста защитени, ако се използват правилно, и ако собствениците на жилища ги инсталират с оглед на сигурността. За да направите това, най-добре е да се консултирате с професионален ключар, който има познания и прогнози, които ще помогнат на собствениците на жилища да извлекат най-доброто от своите ключалки.

Какви са интелигентните ключалки?

brava1

 

В най-простата си форма, интелигентните брави са автоматизирани варианти на традиционните брави. В повечето случаи интелигентното заключване използва традиционния заключващ механизъм, но механизмът на заключване може да бъде включен по електронен път или от разстояние. Тези брави са различни, защото изискват различно взаимодействие (между потребителя и заключването), отколкото традиционните брави. Името “интелигентни ключалки” произтича и от способността им да бъдат контролирани и експлоатирани от смартфони, както и от способността им да се интегрират с други интелигентни устройства.

Тези брави позволяват на собствениците на жилища да контролират и наблюдават своите ключалки по начин, който традиционните брави не могат. Ако интелигентните брави работят по начина, по който са предназначени, те осигурява несравнимо лесен достъп и комфорт. Това обаче не винаги означава, че това е най-сигурният вариант. Производителите на интелигентни ключалки са склонни да се съсредоточат повече върху ефективността и допълнителните функции, които заключващото устройство носи на потребителя, което ги кара да пестят от факторите за сигурност, които са направили бравата отличителен белег за всеки дом.

Колко сигурни са интелигентните ключалки?

Сигурността на интелигентните ключалки е под въпрос още преди тяхното създаване.Това може да се дължи на факта, че интелигентните ключалки не бяха  рекламирани относно възможностите им за сигурност, а бяха пуснати на пазара представени чрез новите и готини неща, които една интелигентна ключалка може да направи за дома на един човек. Например, някои интелигентни ключалки дават на възможността на собствениците да наблюдават дистанционно състоянието на ключалките си, както и да управляват дистанционно ключалките си. Тези функции са някои от нещата, които правят интелигентната ключалка наистина уникална и причините, поради които някои хора предпочитат тях.

Въпросът за сигурността на интелигентните ключалки обаче беше този, който постепенно се придвижи на преден план . Умните брави направиха малко архитектурно подобрение на основния дизайн и компонентите на традиционните ключалки, така че всяка от тях по същество започва със същия праг за сигурност (в повечето случаи). В този смисъл повечето хора биха помислили, че техните интелигентни ключалки са по-добри от традиционните брави, защото им се предоставя същото ниво на сигурност с допълнителни функции, но това не винаги е така.

Повечето интелигентни ключалки работят със съществуващ deadbolt ,което означава, че те предлагат много по-сигурна защита, отколкото ако използвате ключалка с цилиндър на входната врата. Макар че това може да е по-добре, и тук има недостатък. Поради специфичното естество, в което са проектирани интелигентни ключалки, е трудно да се направят добавки към тях. Един перфектен пример  е Kevo Kwikset, който идва със собствен хардуер (заключващ цилиндър, интериор и т.н.) и има за цел да замени какъвто и да било хардуер, който собствениците на жилища имат.

С традиционното заключване, собствениците на жилища могат да направят модификации и допълнения, които ще гарантират, че заключването е по-сигурно. Без добавки за сигурност повечето от тези интелигентни ключалки са уязвими на простите методи на байпас,с които всеки , който има подходящо обучение и практика, може лесно да се възползва. Заключващият цилиндър на Кево, например, е известен с лекотата да се заобиколи.
Кибернетичните атаки срещу интелигентните ключалки станаха по-чести и много производители на интелигентни ключалки се опитват да се справят с тези удари . Тези кибернетични атаки могат да бъдат изпълнени чрез получаване на пряк достъп до ключалката или чрез получаване на достъп до мрежата, в която е включена тя. Това представлява нова сфера на уязвимости, на която собствениците на жилища не са били изложени преди. Кибернетичните атаки поставят личните данни, поверителната информация и други важни аспекти на живота на отделния човек в риск. В повечето случаи собствениците на жилища, които притежават интелигентна ключалка, най-вероятно разполагат с една или две умни устройства, които се използват заедно с тяхната интелигентна ключалка. Ако интелигентното заключване е нарушено, то е склонно да изложи цялата ви домашна мрежа в риск.

Съществуват мерки, които собсвтениците могат да предприемат, за да се уверят, че е по-трудно за крадец или престъпник да изтръгне тяхната интелигентна ключалка и  умните им устройства. Това обикновено означава, че те ще трябва да инвестират в ново оборудване, което да подсили сигурността на тяхната интелигентна ключалка.

Заключение

Според нас до този момент традиционните ключалки са много по-сигурни от интелигентните ключалки. Традиционните ключалки са изпробвани и изпробвани в продължение на много години . Това дава на производителите възможността да правят бравите по-силни и по-добри, както и по-устойчиви на всичко, което един крадец може да хвърли по тях. В допълнение към това, собствениците на жилища могат да направят модификации и допълнения към ключалките, които ги правят още по-здрави. Например, те могат да добавят щифтове за сигурност,  да използват по-дълги винтове и т.н.

Интелигентните ключалки, от друга страна, са наоколо кратък период от време и в рамките на този период от време,  недостатъците им значително са изпреварвали ползите от тях. Това не означава, че тези брави не са добри, те са, но те се съсредоточават повече върху удобството, интеграция и лекота на използване, отколкото на сигурността. По този начин те пренебрегват основната цел на всяка ключалка- сигурността. В допълнение към това, интелигентните ключалки също добавиха нов слой уязвимост, с която традиционните ключалки никога няма да се срещнат, което е кибернетичната заплаха. Това по своята същност означава, че интелигентните ключалки трябва да се борят срещу битката за сигурност на два фронта- физическия  и кибернетичния .