Изправени пред голям брой брави, малко хора обръщат внимание на такава дреболия като ключовете. Създаването на ключове е сложен процес, който изисква търпение и точност. Освен това има много разновидности, които понякога трудно се различават един от друг. Разграничаването по тип трябва да се извършва в съответствие с типа заключващи устройства, за които те са предназначени.

Видове ключове

Най-популярната категория ключове, предназначени за цилиндрични брави. Структурите са оборудвани със секретни механизми, които са малки ларви. В центъра им са ключалки. Често слотовете са малки и затова продуктите за отключване за тях също са малки.

Те са от следните типове: Английски. По-рано английските брави бяха монтирани на дървени входни врати. Нивото на надеждност и сигурност срещу хакерство не беше твърде високо. Отключващият елемент на ключалката от този тип има няколко зъба от едната страна, а вторият остава равен. В средата на работната част почти винаги се намира жлеб.

С две бради. Различава се в наличието на зъби от двете страни на работната част. Но това не увеличава значително механизма за сигурност. В центъра на работното пространство има и канал.

Филипс. На работната повърхност има по 4 ребра със зъби на всяка от тях. Самата ключалка е кръстообразна форма, която леко повишава нивото на сигурност в сравнение с предишните типове.

Блокиране на диска. Това е заключващо устройство със заоблена работна част, покрито с канали и зъби с различни размери. Предимството на дисковите ключалки – те са доста трудни за отваряне по манипулативен начин.

Фински или шведски. Работната зона на отключващото устройство е доста трудна. От двете му страни са разположени зъби с различни размери и форми, а в средата има жлеб с няколко прореза. Заключването е трудно да се счупи, защото често се използва в предната врата. С перфорирана повърхност.

Няма зъби по ръбовете, но по цялата равнина на работната повърхност включва няколко канала – перфорации. Такива брави имат средна устойчивост на отваряне. Достатъчно издръжливи ключове. Различават се по площта на работната повърхност и броя на зъбите и жлебовете на ребрата. Равнината може да има една или няколко надлъжни издатини. Тайната на заключващия механизъм, за който тя е предназначена, зависи от броя на проекциите.

Ключалки тип помпа. Те имат зъби, които не са разположени на страничните повърхности на работната повърхност, а на предния ръб. За да отворите заключването на помпата, трябва да поставите ключ, да го натиснете в ключалката и да го завъртите.

В отделна категория трябва да изберете типове на домофонни ключове. Това са електромагнитни отключващи устройства, които осигуряват безконтактно отваряне на вратата. Те съхраняват в паметта си електронния код за отваряне на ключалката. Когато докоснете читателя, вътрешната връзка изпраща заявка за проверка на кода. Ако кодът пасва, заключването се отваря.