Преди да започнете да описвате процеса на отстраняване на неизправностите на ключалките на входната врата, трябва да решите за какъв тип заключващ механизъм говорите. Просто обърнете внимание на ключа към вашата ключалка. Ако е малък, с прорези и издатини, тогава във вашата врата е монтирана цилиндрична брава. Лостовите брави са снабдени с дълги ключове тип пеперуда, които имат характерни “крила” по краищата. Кръстовидните брави се отварят с ключове със съответните контури. И накрая, електронните брави идват с магнитни ключове. Като алтернатива може да бъде кодов панел или биометричен сензор. При електронните брави не завъртате буквално ключа, така че блокиране на този тип механизъм обикновено не се случва.

Също така, заключващите механизми могат да бъдат разделени според вида на монтажа или типа на вмъкване. В горната част на крилото на вратата са монтирани надземни брави. При такива брави процедурата по външно отключване и заключване се извършва с ключ. Отвътре те се затварят със специално резе. Вградените брави се характеризират с по-сериозен дизайн и изискват по-задълбочена работа с крилото на вратата, в която заключващият механизъм ще се блъсне. Катинарът е предназначен за гаражни или складови врати, с монтаж отделно от фиксиращия елемент. Най-вероятно във вашата врата е монтиран цилиндър или лостов заключващ механизъм. Тези дизайни са най-популярни сред населението. Всички допълнителни препоръки ще се отнасят до тези видове заключващи механизми.

Какво може да причини счупване на ключалката на вратата?

Всъщност причините са много. И основната задача за човек, който иска да реши проблема със заседнал механизъм, ще бъде правилното определяне на тези причини, за всяка от които е избрано индивидуално решение.

  • Счупена врата или ключалка. Причинява трудности при отключване или затваряне на заключващия механизъм или цялото крило на вратата като цяло. Проблемът се решава чрез подравняване на елемента, с който се е случило изкривяването.
  • Замърсяване на замъка. Ако отломки, строителен прах и подобни елементи, които не трябва да бъдат там, са влезли в структурата на ключалката, ключалката може да започне да блокира и напълно да се повреди.
  • Използване на дубликати с ниско качество. Ако вашите ключове са били дублирани от непрофесионален, набързо изработен, нискокачествен материал, тогава той няма да пасне точно на ключалката. При всяка употреба ще се образуват стърготини, които ще се натрупат в ключалката и в останалата част от механизма на ключалката. Това е същият боклук, който беше споменат в предишния параграф, с всички характерни последици от появата му.
  • Неправилно използване на заключващия механизъм. Ако отворите вратата с прекомерна сила, ако използвате ключа, за да отворите бутилките, ако не помислите за периодично смазване на вътрешността на ключалката, не се изненадвайте, че механизмът скоро ще започне да се бунтува.
  • Износване на вътрешни елементи. Физическото износване е характерно за всички брави без изключение, дори и за най-скъпите модели. Ако ключалката започне да се износва до критични стойности, засядането ще се случва по-често. Преди окончателно да се разпадне, ключът в ключалката може да започне да се върти свободно, тоест „на празен ход“.
  • Езикът не се затваря. Често това се случва, ако реципрочната дупка за езика е твърде малка. Необходимо е или да увеличите тази дупка, или леко да преместите плочата. Опитът за разбиване на ключалката е довел до повреда на механизма. Независимо от успеха на този опит, заключващият механизъм на вратата може да започне да отказва да работи с оригиналните ключове.