Обикновено механизмът започва да подава сигнали за неизправност: Заклинен механизъм, трудно се управлява и затваря при работа. Понякога се случва, резето изведнъж  да  забие или напълно да се повреди.

Ако вратата не се отвори, тогава трябва да се свържете с професионалистите от shperts.com, за да отворите ключалките. В този случай е необходимо да се определи вида на ключалката и да се подготвят всички необходими инструменти за демонтиране на устройството.
Ключалките могат да бъдат монтирани чрез  много видове заключващи механизми:

 • Цилиндър;
 • Лост;
 • Електромеханично;
 • Код;
 • Комбинирани.
 • Видове ключалки:

  Фалвиеви – ключ с наклонен език;

 • Ролкови – те са оборудвани с пружинени ролки, които се въртят;
 • Магнитни – затварят се плътно в затворено положение, без да се заключват;
 • Плъзгащи – в същото време изпълняват функцията на ключалка и заключващи;
 • Електромеханични, електронни – придвижват се дистанционно, използвайки програмирани карти или ключове.

Тези ключалки са поставени както на междинни, така и на входни метални врати, които прилежат към улицата. Плъзгащите се врати се използват по-често за входни офиси и врати на апартаменти. Електромеханичен е инсталиран на входните платна на входовете, портите и тайните обекти.

Заключващите устройства под формата на ключалки се монтират само на люлеещи се врати. За плъзгащи конструкции се използва различен тип фитинги.

В заключващите механизми на повърхностния тип основната функция на ключалката е възможността за затваряне без използване на ключ. Лесното използване е, че стаята няма да остане отворена, дори ако забравите да я заключите – ключалката ще работи автоматично.

Производителите на врати и фитинги могат да се използват при производството на движещи се елементи на механизма на мека стомана, както и медни и алуминиеви съединения, които не са в състояние да издържат на високи натоварвания. Основните причини за отказ на заключващите механизми могат да бъдат:

Дефекти в изкривяването на кутията или на крилото на вратата. В резултат на изкривяването, фиксиращият език се измества спрямо отворите на ударната плоча. Дефектът в крилото на вратата е свързан и с неправилното му движение спрямо пода – кутията.

Разхлабената врата и неравното затваряне на вратата могат да причинят “триене” на платното. В този случай, в отворено положение, заключването функционира нормално, а в затворено състояние, ключът може да се завърти само до момента, в който болтът лежи върху ударната пластина.

Устройството е запушено от вътрешната страна или от ръжда. Прахът от улицата прониква през ключалката и в крайна сметка смазването изсъхва. Това води до образуването на замърсявания и слоеве в заключващия механизъм. Постепенно работата на подвижните елементи на системата става трудна и се получава повреда.

Износени или счупени вътрешни елементи на патрона. Може да се види повреда, когато ключалката не работи правилно или изобщо не работи, когато вратата е отворена. За диагностика и последващо възстановяване, заключващият механизъм трябва да се свали, разглоби и почисти от замърсяванията.

Диагностика на счупен заключващ механизъм – първо се извършва чрез премахване на очевидните причини, които ще определят възможността за по-нататъшно ремонтиране или замяна на самото устройство.

След подготовката на необходимите материали и импровизирани средства можете да започнете да ремонтирате заключващия механизъм. За успешно ремонтиране на ключалката, диагностика и последващи манипулации (разглобяване, възстановяване, проверка на работоспособността) трябва да се извършват на равна повърхност, като се спазва и цялата последователност от действия.