Ако погледнете криминалните новини, можете да чуете колко кражби с взлом се извършват в момента. Разбира се, нападателите се опитват да влязат в жилището в момент, когато собствениците не са вкъщи. Те трябва сами да разбият вратата. Броят на случаите на грабежи породи мита, че всеки престъпник може лесно да отвори всяка ключалка. Разбира се, супершпионските филми влияят на възприемането ни на информация. Героят на филма, облечен в красив смокинг, моли спътника си за фиби, с помощта на която в рамките на 10 секунди лесно отваря вратата на банковия трезор. Наистина ли е толкова лесно да се отвори всяка ключалка, както е показано във филмите, и как крадците го правят? Да видим дали е трудно сами да отворите ключалката.

Отваряне на ключалката с течен азот

Съществува мит, че престъпниците могат да влязат в помещенията, като отворят ключалката с течен азот. Как се случва? Злодеят се приближава до металната врата, пръска течен азот върху ключалката на вратата и веднага удря ключалката с чук. Ключалката трябва да се разпадне или на мястото на ключалката ще се образува дупка. Вратата е отворена.

Вярваш ли на това? Това е нещо извън сферата на фантазията! Защо този метод е нереалистичен? Всичко е много просто!

Например, за да замразите цвете от роза с течен азот и да го замразите така, че да е възможно да го счупите, цветето трябва да се държи в течен азот поне една минута. Но това е роза, нейните венчелистчета съдържат голямо количество вода. Входната врата, като правило, е изработена от метал с висока топлопроводимост и значителна площ на топлообмен. Прилагайки логическото мислене и елементарните закони на физиката и химията, можем да заключим, че замразяването на определена част от вратата ще изисква цилиндър с течен азот от поне 50 литра. В този случай избраната секция на вратата трябва да се третира непрекъснато с течен азот за голям период от време. Съгласете се, че подобна процедура е изключително трудно да си представим в условията на входа на многоетажна сграда.

Отваряне на ключалката с киселина

Мнозина смятат, че е достатъчно да напръскате киселина върху ключалката и тя ще свърши своята работа. Всъщност това не е така. За да разтворите дори малка метална част, трябва да я поставите напълно в съд с киселина и само след определен период от време можете да видите началото на реакцията на разлагане.

Малко вероятно е нападателят да може напълно да постави ключалката в контейнер с киселина. Невъзможно е да отворите ключалката чрез пръскане на киселина върху нея. Киселината просто ще се отцеди надолу по крилото на вратата, без да даде желания резултат.

Не забравяйте за свойствата на метала, който при обработка с киселина се покрива с оксиден филм, с други думи, образуват се оксиди. За да продължи реакцията непрекъснато, тези оксиди ще трябва постоянно да се отстраняват. В този случай, за да корозира ключалката с киселина, без да потапя ключалката в киселина, престъпникът трябва непрекъснато да доставя киселина в избраната зона на вратата. Е, това вече е напълно нереален вариант.

Експерименти с използването на киселина за отваряне на брава са провеждани многократно от различни специалисти. Те не успяха да отворят дори примитивни цилиндри по този метод.