Обръщайки се към новите технологии, ние получаваме все повече удобства за нашия дом и семейство. Но имат ли недостатъци?

Предимства

Първо да започнем с тях. Свързаността на технологиите вкъщи е доста привлекателна тенденция. Например: контрол над светлините и ел. уредите още преди да сме се прибрали вкъщи, монитори за сигурност, свързани с web камера и т.н.

Но в същото време компаниите, разгърнали най-новите технологии, публикуват проучване за рисковете за сигурността.

Опасения

Проблемът с удобните иновации в дома е, че тези най-нови технологии често разчитат на мобилните приложения, за да се свържат към клауд-базирани сървъри. Ако можете да контролирате устройствата си чрез интернет, шансовете това да го прави и някой друг са доста големи и опасни.

Например, уеб камерите, носят риска, че някой онлайн може да бъде в състояние да надникне в дома ви. Същото важи и за интернет бравите. Те могат да бъдат хакнати и отключени и дори да не подозирате за това.

Наличен е и Nest-смарт, собственост на Google, който се подкрепя от подобрена сигурност, но критиците твърдят, че част от смарт-дома е като уравнение за събиране на данни и е допълнителен минус в делата за неприкосновеността на личния живот.

Създателите на подобен тип устройства твърдят и често изнасят доклади в интернет, че са способни да поддържат сигурността и осигуряването на надзор. Те имат многопластова стратегия за устойчивост и взимат мерки, за да се запази достъпа до устройството само от потребителя, а не от неоторизирани лица. Освен това, те постоянно наблюдават за кръпки в сигурността и предлагат помощ през целия жизнен цикъл на високотехнологичния продукт.

Притеснението е, че по-интелигентните устройства, които имаме са удобство, но и повече входни точки и предпоставки за влизане в дома ни.

Качествените ключарски услуги от своя страна ни защитават и гарантират сигурност в нашето ежедневие – за нас и нашето семейство.