Най-сигурната стоманена врата не струва нищо без качествени брави. В същото време производителите често се опитват да намалят производствените разходи, като инсталират заключващи конструкции със съмнителен произход, често сглобени „на коляно“, с много недостатъци. За да сте сигурни в качеството на закупения продукт, ви представяме нашия рейтинг на най-добрите лостови брави за 2022 г., които се използват за метални врати.

При съставянето на топ 3 разчитахме на мненията на служители на фирмите, произвеждащи стоманени входни врати.

“Gardian”

Един от лидерите сред производителите на лостови брави по съотношение цена-качество. Компанията произвежда метални врати, но с течение на времето започва да произвежда заключващи механизми за тях под собствената си марка. Продуктите се оказаха толкова прости и надеждни за експлоатация, че ключарите започнаха да купуват брави за отделна употреба.

Един от най-популярните е моделът Guardian 01/10/2004. Три греди, шест лоста, здрава стомана, разумна цена. Монтажниците и потребителите отбелязват плавната работа и доброто прилягане на частите. Недостатъците включват липсата на наслагване за ключалката, но може да бъде избрано допълнително в съответствие с дизайна.

Mottura

Mottura serrature di sicurezza SpA е италианска компания, широко известна в целия свят като производител на надеждни масивни брави, които изглеждат леки и опростени. Не са подходящи за тънки врати и изискват периодично смазване. В останалата част – надеждни и здрави конструкции. Ценовата категория е от средна до висока, докато дори евтините модели показват висока степен на защита.

Mottura 54.797D – пет болта, три точки на заключване. В комплекта няма дръжки, но има подложки за ключалка в сребрист и златен цвят. Повишена секретност и в случай на неизправност (или опит за хакване) можете просто да смените лостовете.

„Kale“

Добре позната турска марка. Широка дистрибуторска мрежа, разнообразие от модели и дизайни – благодарение на това те могат да се видят на вратите на различни производители. Ценови сегмент – от икономичен до силен среден, който отговаря на качеството. Сред недостатъците – ключовете на евтините модели успешно се фалшифицират, така че има смисъл да монтирате допълнително заключващо устройство.

Kale Kilit 252RL принадлежи към средния ценови сегмент. Устойчив е на взлом, има три напречни греди и резе, изработен е от здрава стомана.