Безжичните решения в системите за контрол на достъпа ви позволяват да създадете необходимия контрол на достъпа, които вече са готови за работа, но и при изпълнението на големи проекти. Съвременният пазар е готов да предложи на потребителите достатъчно разнообразни решения за създаване на пълноценни системи за контрол на достъпа.

Има няколко причини, които пречат на внедряването на система за контрол на достъпа, базирана на кабелни технологии. Сред тях са:

  •  Характеристики на архитектурата на обекта, които не позволяват да се използва  кабелна мрежа;
  •  Наличност на готови козметични ремонти;
  • Използване на стъклени врати в обекта;
  • Конструктивни характеристики на вратите, които не позволяват използването на такива ключалки.
  • При всяка от тези ситуации преходът към безжични технологии става изход.

Опции за програмиране

При формирането на мрежи за безжичен контрол на достъпа на потребителите се предлагат няколко опции:

Самостоятелно програмиране на основната карта. Необходимо е да се прикрепи към цилиндъра на ключалката, след което данните в комплект от карти, чиито притежатели могат да влязат в помещенията, се въвеждат в паметта на цилиндъра. Тази техника е удобна за ограничен набор от устройства в системата или за необходимостта от бързо внедряване на системи за контрол на достъпа. Слабостта на метода е невъзможността за коригиране на данните в паметта на цилиндъра. Ако загубите една карта от списъка и трябва да затворите достъп до нея, ще трябва да изтриете всички данни и да преинсталирате целия списък.

Програмиране с помощта на програмист – въвеждане на информация за достъпа с последващо прехвърляне директно към електронната или електронно-механичната брава.

Програмиране чрез PC и десктоп програмист на потребителски ключ (карта, ключ). Системата включва пълна информация за всички устройства и потребители на системата, позволяваща пълно управление, включително добавяне и изтриване на потребители, установяване на режими, набори от налични стаи и т.н. Възможно е дори дистанционно да се предоставят права за достъп през терминалите (достатъчно е да се прикачи карта към него).

Онлайн програмиране. Позволява управление в реално време на привилегии за контрол на достъпа, достъп до карти за отваряне – затваряне, разширяване на състава на потребителите и т.н.

Използването на първите три метода им позволява да работят с един тип цилиндър, т.е. всеки от тези типове програмиране може да се приложи към една и съща ключалка. Този модел на работа е удобен в случаите, когато съоръжението няма валидна компютърна мрежа. Такава система има лекота на внедряване и програмиране, а по-късно, с появата на подходящи възможности, системата може лесно да се прехвърли на ново ниво на изпълнение.

От своя страна безжичните устройства могат да се различават по своята функционалност. Бюджетните модели поддържат само основната карта, докато по-скъпите решения могат да работят с онлайн програмиране. При въвеждането на система за контрол на достъпа е необходимо да се разчита не само на текущите нужди, но и на перспективата, за да се предвиди възможност за мащабиране на системата. С планове за по-нататъшно подобряване на системата е препоръчително първоначално да се закупи оборудване, което поддържа дистанционно управление.