locksmithКлючарят е професионалист, който работи с брави на врати, прозорци, сейфове, автомобили и други. Те инсталират, ремонтират и регулират брави. Предлагат услуги на хора, които са заключени, или на лица, които искат да се консултират за техните системи за сигурност.

Професията е  доста древна- откакто съществуват  ключалки и ключове.

Какво прави един ключар?

Те са квалифицирани професионалисти, които инсталират, регулират и ремонтират търговски, жилищни и автомобилни брави и устройства за сигурност. Изработват и дублират ключове , сменят комбинациите на заключващите устройства и заобикалят ключалките, когато им е разрешено.

Уменията и познанията им в инсталирането и ремонта на конвенционални хардуери ги кара да работят в жилищни, търговски и промишлени заведения, които изискват различна степен на физическа сигурност, за да ги защитят от неразрешено влизане.

Погрешно е схващането, че ключарите се занимават единствено с ключалки. Правят и  други дейности.

Например:

Рязане на ключове – ключарят  изрязва ключове за всеки тип заключване (шкаф, гараж, задната врата, катинар и т.н.).

Прозорци и заключване на вратите – една от най-често срещаните области на ключарите е стандартната заключваща система за врати и прозорци.

Повечето ключари  доставят, монтират, обслужват и ремонтират ключалки на врати и прозорци.

Услуги за сигурност – ключарят е в състояние да отваря сейфове, да ремонтира, инсталира големи сейфове и сейфове за сигурност.

Авто ключар – повечето ключари предлагат услуга , при която могат да влязат във вашето превозно средство, ако сте заключили ключовете си в автомобила. Ремонтират ключалки на автомобили, програмират дистанционни ключове .

Контрол на достъп – професионалните  ключари  могат да определят, доставят и инсталират електронни системи за контрол на достъп.

В по-големите градове има 24-часов денонощен ключар за спешни случаи.  Ако сте заключени, загубили сте ключовете си или просто се нуждаете от смяна и промяна на бравите винаги може да намерите денонощно обслужване.

Ключарят е професия в полза на обществото, но не се доверявайте на самозванци!!