1. Ако планирате да монтирате нова врата – не гонете скъпа и елегантна облицовка на външната врата – това ще послужи като допълнителен стимул за крадеца да й обърне внимание. Дори не е необходимо собственикът на такава врата да е богат човек – за определена част от крадците, това е един от критериите за избор на врата за разбиване. По-добре е да изразходвате тези средства за допълнителна защита на вратите.
  2. Ако апартаментът е под надзора на частна охрана – това не е причина да се счита,че е пощаден от неприятни моменти. Има ситуации, когато охраната пристига твърде късно и това може да се дължи на обективни причини – задръствания, препатствия, както и на “други” намерения на не съвсем честни служители. Друг от неприятните моменти, с които се сблъскват клиентите на частната охрана, са допълнителните разходи, свързани с „внезапната“ и задължителна модернизация на оборудването. Въпреки това в повечето случаи частната охрана помага за запазване на собствеността, но въпреки това си струва да се погрижите за допълнителната защита на самата врата.
  3. Използването на външни светодиоди и стикери, имитиращи защита, ще изплаши не всички крадци – „професионалистите“ ще получат необходимата информация за апартамента.
  4. Не разчитайте на портиери или видеокамери, монтирани на стълбището. Много портиери свободно ще пускат непознати да преминат, като чуят адреса и номера на апартамента от посетител. Видеокамерите в много случаи не притесняват престъпниците и измамниците.
  5. Мнозина монтират обща метална врата на главното стълбището. Това е разумно решение, но в повечето случаи се стига до нищо поради примитивни брави, които се отварят за 30 секунди и често се провалят. Ако за вас е скъпо да монтирате невидима брава на вратата в апартамента, тогава опцията за монтаж на такава брава на общата врата ще бъде най-доброто решение. Разбира се, при условие на адекватни и честни съседи.
  6. Не пазете всичките си спестявания и бижута в апартамента. Не бива да правите това, дори ако изглежда, че можете безопасно да ги скриете – ще бъдете изненадани от „телепатията” на неканени гости.
  7. За да намалите вероятността от кражба, трябва да бъдете възможно най-внимателни в отношенията си с непознати. По-добре е да ограничите обсъждането на значителни придобивания дори до близки хора – в края на краищата, без никакво злонамерено намерение, тази информация може да достигне до случайни хора.На децата също трябва да им се обясни как да се държат с непознати.

Ясно е, че ситуациите са различни и е невъзможно да се защитите от всичко, но дори изпълнението на напълно прости действия понякога може да помогне за запазването на вашата собственост.