Електронните ключалки за запалване са се превърнали в атрибут на колите на Мерцедес в края на 90-те години на миналия век. След това, използвайки специален ключ, възникна възможността на известно разстояние да отвори вратата на колата. С него също се стартира двигателят – ако ключът за запалване е „видян“, разпознат, тогава ключалката е отключена и контролното устройство получава разрешение да запали.

Как работи

Става въпрос за получаване на достъп до управлението на колата, след като ключът е в ключалката за запалване.

Схемата на работа изглежда така. След натискане на бутона крайният ключ сигнализира системата, че е време да започне да действа. Бобината незабавно създава индукционно поле около ключа и също така служи като мощност за него – това е отговорът защо не се нуждаят от батерии. Следва идентификация на ключа и ако всичко върви добре – ключът на Мерцедес е разпознат като свой, след това кормилният вал на кормилната колона се отключва от заключващото устройство и двигателят е готов за стартиране. Остава само да се предпази от неочаквано заключване на волана по време на шофиране, т.е. да се премахне захранването от ключалката на кормилния вал – завъртете ключа от позиция „0“.

Това е само на пръв поглед, изглежда, че получаването на достъп до шофирането е лесно. Всъщност електронната система е сложна, така нареченият смесен код се използва за обмен на информация между интелигентните ключове Мерцедес и ключалката за запалване. Системата извършва преизчисляването си след всяка сесия за получаване на достъп до двигателя, не е възможно да се определи алгоритъмът, по който се осъществява.

Електронният ключ сериозно усложнява работата на хакерите. В края на краищата, дори ако успеят механично да отворят вратите и да влязат в салона, двигателят трудно може да бъде пуснат – всичко е блокирано. Устройството за сигурност, монтирано в автомобилния имобилайзер, блокира работата на жизненоважни системи на превозното средство – например, запалване, захранване с гориво и без ключ, без да получи съответната команда, двигателят няма да работи.

Ключът не е лукс, а първа нужда

Без ключ, не влизайте в колата, не стартирайте колата. За съжаление, по някаква причина, той може да бъде загубен и в резултат на това трябва да се изправим пред редица проблеми.

Първо, доста скъпо е да се създаде нов електронен ключ, без да има своя оригинал. Програмирането на нов ключ за Вашия автомобил е дълъг процес и не винаги е ефективен – понякога той се проваля и няколко блока трябва да бъдат заменени.

Най-добрият вариант е да имате резервен ключ, може би не един.