Няма такова нещо като незабележима ключалка, така че най-добрият ви залог за защита на дома ви е да го направите възможно най-непривлекателен за крадците. Обикновено се препоръчва комбинация от защитни функции, от силни ключалки до системи за сигурност. Ето няколко често срещани начина, по които нарушителите заобикалят жилищните брави и как да се предпазят от тях.

 

Отключени врати или прозорци

Крадците харесват най-много, когато могат просто да влязат през отключена врата или прозорец и това е по-често, отколкото бихте могли да си представите. Можете драстично да подобрите сигурността на дома си, като отделите няколко минути, за да проверите всички ключалки на вратите и прозорците, преди да си легнете или да излезете от дома. Дори най-добрата ключалка в света е безполезна, ако не е заключена.

 

Няма аларма

Крадците мразят алармените системи по същата причина, поради която собствениците на имоти ги обичат: те обръщат внимание на нашествието на дома. Без алармена система, крадецът има време да отвори ключалката ви или да я разбие. С аларма, крадецът вероятно ще заобиколи дома ви, вместо да рискува да активира алармата. Най-добрият вариант е наблюдавана система, която ще изпрати полицията до вратата ви, но дори и основна, евтина система е по-добра от нищо.

 

Липсата на мъртви болтове

Повече от 30% от крадците влизат през входната врата, а над 22% минават през задната врата. Всяко заключване, недостигащо до болт, малко ги забавя. Въпреки че е важно да се осигурят всички входни точки, само добавянето на висококачествени ригели към предните и задните врати може да окаже драматично въздействие върху сигурността на вашия дом.

 

Плъзгащи се врати

Бравите с плъзгащи се врати са шега за професионалните крадци. Инсталирайте предпазна решетка или поне вкарайте евтин дюбелен прът в рамката на коловоза, за да предотвратите влизането на нарушителите през вашата плъзгаща се врата.