Както при всяко заключващо устройство, ключалките с механизъм за преобразуване на код имат както предимства, така и недостатъци.

Експертите идентифицират следните предимства на ключалките:

Наличие на възможност за “безкрайно” прекодиране на заключващото устройство. И наистина, ако имате на разположение три комплекта ключове, тогава, ако загубите ключа от първия сет, можете да вземете втория, а след това  третия, ако е необходимо.

Ако имате неблагоразумието да загубите ключа от третия сет, тогава можете да поръчате нови ключове или да се върнете към първия сет. Трябва да се отбележи обаче, че промяната на “безкрайния” код е достъпна само за ключалки с лост, а заключващите устройства за цилиндри се записват ограничен брой пъти.

Процесът на прекодиране е много прост и достъпен за всеки. С други думи, ако загубите ключа или подозирате неразрешен дубликат, не е необходимо да се обаждате на съветника и да плащате парите, а само трябва да прочетете инструкциите и да прекодирате устройството сами.

Повечето от ключалките с конвертиране на код са добре защитени от грубото и силно отваряне.

Според някои експерти, закодираните заключващи устройства имат редица съществени недостатъци, за които производителят не обича да говори. Но ние в рамките на тази информационна статия трябва да ги разгледаме.

Експертите, след като проведоха серия от експерименти с този тип ключалки, стигнаха до заключението, че заключващите устройства с транскодиране са по-малко устойчиви  от аналогичните образци без възможност за промяна на кода.

Експертите поставят под въпрос дълголетието на механизма за секретно заключване на заключената ключалка поради неговата сложност. Експериментите показват, че 10 от 14 тествани проби от продуктите на един от известните производители на брави не работят задоволително, когато са изложени на неблагоприятни условия от околната среда (висока влажност, ниски температури, прах).

Когато се опитате да отворите прекодирана цилиндрична брава, нарушителят може да разруши ларвата, без да отваря самото устройство. След това ще бъде навъзможно да отворите вратата с оригиналния ключ на ключалката.

Ключалката с прекодиран код е част от устройство, което ще бъде като дар за човек, който често губи ключове. Такава ключалка ще я предпази от допълнителни разходи за закупуване на ново заключващо устройство или свързана с пълната подмяна на кодираната част, както и загубата на време. Въпреки това, ние трябва да разберем, че чудеса не се случват, ние плащаме сигурност за удобство, което се потвърждава от експериментите на експерти с такива брави.

Нашите ключари от фирма shperts.com може да  Ви предложат професионална ключарска консултация и помощ.