Преместили сте се в нова къща, започнали сте обновяване и… необходимо ли е да се смени входната врата в новата Ви къща? Аматьорите ключари често монтират евтини входни врати – без подобрена защита, топло и звукоизолация.

В този случай опасността от крадци е голяма, лесно могат да отворят нискокачествените входни врати със сила, рязайки платното или отваряйки ключалките.

Но дори и професионалният ключар да монтира веднага качествена врата, не е факт, че тя ще се впише в интериора.

И тук възниква важният въпрос – кога е по-добре да смените вратата в новата къща? На какъв етап от ремонта?

Планирате ли основен ремонт? Входната врата е първото нещо, което се вижда, когато се прибирате у дома. И така, ако искате да промените интериора – започнете от смяната на вратата. Особено, ако искате да монтирате нови и по сигурни интериорни врати.

Планирате ли ремонт в бъдеще, имате ли нужда от входната врата сега? Изберете врата с подвижни панели. Ако ремонтът повреди декорацията, интериорът се промени, няма да е необходимо да купувате нова врата. Изберете панел със снимка и цвят по ваш вкус – и няма проблеми.

Старата врата е твърде стара

Бравите работят лошо – заклинени, ключът се върти лошо и заяжда. Може просто да замените ключалката. Но много производители сменят заключващите механизми на всеки от 3-5 години. И поставянето на нова ключалка на старата врата се превръща в истински проблем.

Провиснала врата. Неудобно е да я отваряш и затваряш. И ако вратата няма специален механизъм за регулиране на крилото на вратата, трябва да се обаждате на денонощните ключари всеки път.

Вратата е охлабена и има пролуки, защото стегнатостта е нарушена. В къщата влизат миризми, шум и студ от входа. Трябва да се затворят, уплътнят тези фуги. Но това е временно решение. Резултатът е: липса на комфорт, разхищение на пари и постоянни проблеми.

Използвайте по-нова версия

Ако сте си купили вратата отдавна. През това време тенденциите в дизайна са се променили, технологиите са се подобрили. Входните врати са станали по-безопасни, по-удобни, по-лесни, „по-интелигентни“.

Като допълнение – ако те не се справят перфектно с всички задачи: не предпазват от шум, миризми и течения, ключалките не са толкова надеждни и устойчиви при взлом.

Проверете датата на производство

Ако производителят на врати твърди, че експлоатационен живот е от 15 години, това не означава, че точно след 15 години и 1 час вратата ще се разпадне пред очите ви.

Кога трябва да смените вратата – когато искате или наистина имате нужда:

  • Влизате в нова сграда;
  • Вратата е наследена заедно с китайско заключване;
  • При ремонтни работи;
  • Вратата е морално остаряла;
  • Експлоатационният живот свърши.
  • Каквато и да е причината, единственото решение е да монтирате нова входна врата.