Собствениците на жилища имат възможността да подменят ключовете на ключалките на вратите си и в някои случаи това може да е много по-добър избор, отколкото да подменят цялато заключване на вратата. Ако се чудите кой избор е най-подходящ за вашия дом, няма нужда да се притеснявате! Ще се опитаме да ви помогнем да се ориентирате в този въпрос и да стигнете до правилния отговор. За да направим това, ще разгледаме подмяната на ключове и подмяната на ключалки, а после ще видим как те влияят върху вашите врати и вашия дом, както и върху други фактори, които могат да повлияят на вашето решение.
Какво означава подмяна на ключът на ключалката?

Заснемане

Думата подмяна може да ви даде известна представа за процеса и начина, по който той работи. По същество се опитвате да възстановите вътрешната работа на ключалката, така че тя да функционира с друг ключ, без да се прави компромис със сигурността на вашия дом. Това звучи просто, но ако не сте професионален ключар, може да бъде доста трудно да го постигнете. В най-простия смисъл, ще запазите старата си ключалка, но ключът, който някога сте имали, вече няма да работи с ключалката. От решаващо значение е да разберете тази основна концепция. Процесът на повторно въвеждане на ключалката е рентабилен, защото използва съществуващото тяло на ключалката, но няколко неща са преработени, за да е възможна функцията за заключване с различен ключ.
За да се подмени ключът на ключалката, ключарят ще трябва да получи достъп до заключващия цилиндър ,а за да направи това, ключалката ще трябва да бъде премахнатаа от вратата.
За да възстановите отново заключването, трябва да фокусирате времето си върху заключващия цилиндър и ключовите щифтове, които се намират в него. Това са основните компоненти, които трябва да бъдат променени и пренаредени, за да може ключалката да бъде въведена отново. В допълнение към насочването към цилиндъра на ключалката, ще трябва да имате и съответния текущ ключ на ръка.
Ключалките са предназначени да съответстват на конкретен ключ. По същество, ако ключовите щифтове се сменят или пренаредят, ключът вече няма да работи заедно с ключалката. За да настроите правилно щифтовете, трябва да знаете кои размери на щифтовете отговарят на кои дълбочини на ключовете. Декодирането на тази информация е трудно да се направи без диаграма за дълбочина, закрепване на таблицата с размери и декодер на ключ.
Плюсове на подмяната на ключа на ключалката
1. Повишено чувство за сигурност
Подмяната на ключа може да допринесе за повишаване на общото ви чувство за сигурност. Това е така, защото това е лесен начин да възстановите ключовия си контрол и да отмените всички други ключове, които биха могли да работят с вашата ключалка. Това е често срещана практика сред новите собственици на жилища, веднага щом се нанесат. Причината, поради която хората правят това, е да попречат на предишните собственици на къщи или на всеки, който може да има копие от ключа, да влиза в имота, който вече не е техен.
2. Рентабилен
Както споменах по-горе, когато става дума за подмяна на ключа на ключалката, основните компоненти, които се променят, са ключовите щифтове, които се намират в цилиндъра на заключването. Тези ключови щифтове са изключително евтини, особено когато се сравняват с цената на новите ключалки. Това прави подмяната на ключове изключително ефективна опция от гледна точка на разходите за собствениците на жилища, които биха искали да променят някои аспекти на сигурността си, без да надвишават месечният си лимит.

Заснемане

3. Бързо и лесно
Процесът на подмяна на ключът (когато се работи с професионален ключар) е много бърз и лесен и не изисква много човешки ресурси или използването на много инструменти. Освен ключов декодер, инструмент за хващане, гаечен ключ и текущия ключ за заключване на ключалката, трябва само да знаете как да го направите. Но в днешно време не е и нужно да знаете как да го направите , тъй като може да използвате ключарските услуги на денонощният ключар на SHPERTS.
Минуси на подмяна на ключа на ключалката
1. Ограничена ъпгрейд на защитата
Едно ограничение на процеса на подмяна на ключът е фактът, че той ви дава ограничен тласък на сигурността. Това не означава, че не помага изобщо, но не променяте никоя от другите функции за сигурност на вашата ключалка . Следователно, ако имате инсталирана заключваща брава и решите да подмените ключа на ключалките, пак ще имате заключващ елемент но няма да имате някакъв ъпдейт на заключването- то няма да се подобри , а ще остане същото. Това е причината, поради която се класифицира като ограничено надстройване на сигурността.