key-4Има голям брой видове клавиши и още по-голям брой заготовки за тях. Откъде идва високият процент на вероятност за отваряне на ключалката дори от лошо направен ключ и защо понякога е по-добре да инвестирате в по-скъпа брава – ще намерите отговорите на тези и няколко други въпроса в тази статия.

Перфориран ключ

Перфорираният ключ, наричан още евро ключ, отваря бравата по същия начин като английския ключ, само профилът с щифтовете е на една и съща равнина, а тайника са ями с различна дълбочина и вдлъбнатини.

Вертикалният ключ е еднакъв от двете страни, така че независимо в коя страна го вмъквате. Има опции за комбиниране на английски ключ с перфориран, тоест от едната страна на английския ключ има дупки за вертикални щифтове и съответно такава ключалка е по-трудна за проникване с главен ключ.

Има много брави, които се отварят с помощта на този ключ. Има скъпи и известни марки, както и евтини китайски фалшификати на тях. Разликата между китайските фалшификати и известните марки, в използването на евтини и нискокачествени материали и като следствие, ключът има големи допустими отклонения (Дори и с лошо конфигурирано оборудване или грешка на майстора, вероятността да се отвори китайски замък е много голяма).

При обикновените хора има такава шега “Китайските брави с перфорирани ключове са инсталирани там, където няма какво да се вземе”, и това е разбираемо, защото дори идеален дубликат на вертикален ключ най-вероятно няма да отвори такава брава.

При скъпите марки нещата са малко по-различни. Допустимите отклонения при производството на такъв ключ са по-малко и следователно при всяка, дори не значителна грешка на главния ключ, ключът няма да отвори ключалката. Недостатъците на марковите брави с вертикални ключове включват само цената, но както показва практиката, въпреки многото предимства, голям брой хора купуват такива брави, за да спестят малко пари. Подобни спестявания понякога водят до тъжни резултати. За крадците е по-лесно да отворят вратата, което означава, че безопасността на нещата при използване на китайски фалшификат е поставена под въпрос.

В нашите ключарски ателиета има богат избор за направа на ключове, аксесоари (дръжки, брави, патрони, катинари, ключодържатели, розетки, бронировки и други). Нашата работилница прави перфорирани ключове от висококачествени, тествани от години заготовки. С дългогодишния ни опит в сферата на ключарския занаят сме успели да наложим едни от най-достъпните цени на пазара. Нашата цел е съотношението между цена и извършена ключарска услуга да е максимално адекватно и съобразено. Можете да се запознаете с цените за направата на дубликат на такъв ключ тук.