Секретността на ключалката зависи от броят на комбинациите от вътрешни щифтове, пластини, дискове, всяка от които отговаря само на собствения си ключ.

Броят на тайните на замъка се изразява в определено число. С по-прости думи, секретността се отнася до броя на ключовете, които трябва да бъдат използвани, за да се отвори ключалката. Основното свойство е, че колкото по-висока е секретността, толкова по-трудно е да се намери ключът. Когато избирате и заменяте ларва в замък, можете да се съсредоточите върху този индикатор. За цилиндричните механизми (ларви) се разграничават три степени:

Ниска: 10 до 5000 комбинации и без функции за сигурност. Това са евтини брави с ниска точност. Някои модели се отварят за няколко секунди. Отличителна черта може да се счита за “английски” или “кръст” ключ.

Среден: 5000 до един милион, може да липсват функции за сигурност. Бравите от тази група са представени основно от вносни цилиндри. Отличителна черта е “перфорираният ключ”, върху който, по-често в един, но понякога в два реда, се прилагат конусовидни вдлъбнатини с различни размери.

Висок: над милион клавишни комбинации, необходими са елементи за сигурност. Тази група е представена от световни лидери в производството на заключващи системи: ABLOY, MUL-T-LOCK, CISA, MOTTURA, EVVA, DOM, KABA. Материалите от които са изработени механизмите са устойчиви на износване. На всички достъпни за крадеца места на цилиндрите са скрити закалени пръти и сачми, на които свредлата се чупят при опит за пробиване. Всяка от фирмите има своя собствена технология, която ви позволява да доведете броя на клавишните комбинации до няколко милиона.

Например:

Multlock използва технология pin-in-pin – двойка кодиращи щифтове са телескопично разположени вътре в двойка заключващи щифтове и двете двойки са пружинни;

ABLOY е основно уникален и различен от другите;

DOM, KABA имат щифтове в няколко реда под различни ъгли по цялата площ, което осигурява висока изчислена сигурност на бравата

EVVA 3KS – няма класически щифтове и пружини вътре в цилиндъра, но има 12 независими кодови сегмента. Те се преместват от три кодови слота на ключа. Освен това шифърът се настройва чрез изрязване на крайните повърхности на ключа и уникални профили, чието използване е диференцирано според страните, в които се доставят продуктите на компанията.