Използваме много видове ключове за различни цели и всички те са изработени от различни материали, но в джобовете си най-вероятно ще открием точно два вида ключове: единият е сребърен, а другият е месинг или мед.

Ключът, като метално устройство за отключване и заключване на ключалка, е доста често срещан, но нека разгледаме месинговият ключ под електронен микроскоп.

Ключът има меден нюанс, това показва наличието на мед и цинк в неговия състав. Медна сплав с цинк дава месинг.

Но има много видове или класове месинг, какъв е съставът на метала, от който са направени ключовете?

За ключовете се използва месинг с приблизително съдържание на цинк 37% и съдържание на мед 63%. Този състав от месинг се счита за често срещан и широко разпространен.

И така, защо се използва месинг?

Първо, месингът е доста евтина, устойчива на корозия сплав, която има средна твърдост и е лесна за обработка.

Меките метали като алуминий не се използват за ключове, тъй като те не биха издържали на повтаряща се ежедневна употреба и биха се износили бързо. От друга страна, ние не се нуждаем от ключове, направени от прекалено твърд материал, тъй като за създаването на дубликат на такъв ключ ще е необходима по-високоефективна машина за фрезоване, а това е непрактично както по цена, така други параметри.

Нека преминем към сребърния ключ. Както подсказва името, повърхността на ключа ще е никелиран. Но ако разгледаме такъв ключ под микроскоп в разрез, ще видим, че вътре в ключа е цветът на месинга.

И така, защо ключовете са покрити с никелиран слой?

Покритието с никел дава по-добра устойчивост при корозия и повишена устойчивост на износване в сравнение с месинга. Можем да намерим и плоски клавиши със сребърно огледално покритие, като правило такива клавиши са по-тежки и имат жълтеникава нотка под определен ъгъл.

Ключове като тези са по-често използвани за брави на врати в промишлеността или производството. По отношение на състава такива ключове се състоят от 60% мед, 20% цинк и 20% никел. Но в зависимост от целта и мястото на употреба пропорциите на цинк и никел могат да варират: 30 до 10%, 10 до 30% и т.н.

Увеличаването на никела в състава на сплавта увеличава твърдостта, устойчивостта на ключа към корозия, увеличава износоустойчивостта, но също така увеличава цената му, тъй като никелът е най-скъпият метал. Ето защо, ако имате нужда от надежден ключ, можете да разчитате на здравината му.

В работилницата на фирма shperts.com предлагаме услуги за производство на дублиращи се ключове за битови брави, дублиращи се ключове за домофони, дублиращи се ключове за автомобили. Ние работим за Вас 7 дни в седмицата – 24 часа.