Този въпрос поне веднъж в живота вълнува всеки, който си купи апартамент, къща, или се премести в нов дом.

Изборът днес е толкова голям, че човек може да се обърка. Нека да разберем къде можете да закупите наистина висококачествена марка, какви са заключващите устройства и какво  трябва да търсите при избора.

Има няколко варианта:

Специализиран магазин

Плюсове: можете да видите, докоснете, да проверите работата им.

Минуси: ограничен набор от модели и производители в един търговски обект. За да намерите замъка, трябва да обиколите много магазини. Това отнема време, пари. Няма гаранция, че правилната ключалка наистина може да бъде намерена.

Онлайн магазин

Когато обмислят къде да купят брава, все повече хора избират онлайн пазаруване. Онлайн магазините се различават по асортимент, начин на доставка, обслужване.

Плюсове на купуването онлайн: можете да си купите красива брава на известна марка и най-високо качество, без да напускате дома си. В този случай ще получите всички гаранции на производителя, бърза доставка, възможност за връщане на стоката, ако тя не пасва на вашата врата.

Минус: не можете да докоснете продукта, и да проверите неговата работа.

Но в този случай рисковете са минимални. В правилните сайтове всички изображения на продуктите са възможно най-близки. Можете внимателно да видите детайлите, да зададете въпроси на консултанта.

Бравите се предлагат в маркови опаковки, с гаранция за качество. Добре познатите марки ценят репутацията. Продукт, който не е преминал предварителни тестове, никога няма да влезе в продажба. Следователно възможността за брак е почти нулева.

Видове брави на вратите?

Преди да решите къде да закупите ключалка, си струва да разберете какви видове заключващи механизми съществуват.

Основните критерии за избор на брава са надеждността, качеството на материалите и монтажа, производителността, меката работа.

В зависимост от дизайна, бравите са:

Ниво брави

Надеждни механизми. Използва се за защита на вратите на банки, търговски организации, частни вили, апартаменти. Нивото на защита се влияе от количеството леопард. Колкото по-голям е броят, толкова по-надежден е заключващият механизъм.

Брави с цилиндър

Външно прост, но много надежден механизъм. Ларвата има стандартни размери, лесно се заменя, ако е необходимо.

Дисково заключване

Устройство с въртящи се дискове. Има защита от влага, температура, прах.

Електронни и комбинирани брави

Такива устройства рядко се инсталират на външните врати на апартаменти, частни обекти. Най-често те могат да бъдат намерени на вратите на предприятия, входове и т.н.

По вид на монтажа ключалките са окачени, вградени, поставени.

Как да изберем заключване?

Преди да решите къде да закупите замък, е важно да знаете какво е важно да вземете предвид при избора си.

Няколко препоръки:

Ако искате надеждно да защитите вратата си, монтирайте две или повече брави от различни видове.

Бравата няма да може да осигури високо ниво на защита, ако вратата не е достатъчно силна.

Не пестете от закупуването на заключващо устройство. Изберете модели на известни марки. Такива компании поставят на първо място качеството на заключващите устройства, внимателно проверявайте механизмите, преди да ги изпратите за продажба.

Качествената ключалка трябва да работи плавно, безшумно, отворя се без усилия и препятствия.