Сейфовете ефективно се справят със задачата да съхраняват ценности. Въпреки това, ако ключовете са изгубени или механизмът не работи, отварянето му е доста трудно. Преди да отворите сейф с кодова ключалка, трябва да разберете причината за проблема.

Причини за проблемите със сейфа

Проблеми със заключващото устройство могат да възникнат при продукти от всякакъв тип и марка. Най-честите причини за това са:

Собственикът не помни кода. Това се случва, ако устройството се използва рядко. Лесно е да се излезе от ситуацията, когато има запис на комбинация от необходимите числа. Но се случва собственикът да не го направи или да го загуби.

Заседнал източник на енергия. При продукти с електронно устройство той се използва за захранване на механизма. Ако батерията се изтощи, системата спира да работи.

Опит за хакване. Ако нарушители се опитат да отворят устройството, механизмът може да бъде блокиран или счупен.

Загубен или повреден ключ. Много често при загуба на ключа резервният комплект е вътре в сейфа, което прави невъзможно отварянето на системата по стандартния начин. Повреда на отварящия елемент в резултат на неправилното му използване (за отваряне на опаковки, развиване на винтове, отваряне на бутилки) също може да доведе до проблеми.

Запушване в кладенеца. Ако отломки попаднат в кладенеца и се натрупа прах, устройството може да задръсти.

Счупване на системата за затваряне. По време на работа възниква износване на заключващите елементи, поради което те могат да се повредят.

След като се установи причината за неизправността, е необходимо да се реши как да се отвори сейфът, в зависимост от вида на инсталирания механизъм.

Как да отворите сейф с електронна брава?

Този тип безопасно заключване е оборудвано с клавиатура, която изисква да въведете код за достъп. Обикновено такива системи са оборудвани със звуков и светлинен съпровод за опростяване на работата.

Когато не е възможно да отворите сейф с електронна ключалка, можете да извършите следните действия:

  1. Проверете нивото на заряд на захранването. Ако батерията е изтощена, трябва да се смени. Най-лесният начин да направите това е, когато имате директен достъп до гнездото за захранване. Но понякога се намира вътре в сейфа. В този случай можете да опитате да свържете друг източник, като използвате клемите на панела на устройството.

ВНИМАНИЕ! Повечето модели дават ранно предупреждение за ниско ниво на батерията, което ви позволява да я смените навреме.

  1. Използвайте “главния ключ”. Много често производителите доставят своите продукти със специални системи за аварийно отваряне, които осигуряват възможност за отваряне и отключване на устройството без код. За да направите това, използвайте “главния ключ”, включен в пакета на продукта.
  2. Елиминирайте грешките при въвеждане. За тази цел трябва внимателно да въведете кодовите номера, като обърнете специално внимание на светлинния и звуков съпровод на системата. Ако някой от бутоните пропусне набиране или двойно въвеждане, това ще се чуе. Този проблем възниква, когато един от клавишите на панела започне да потъва или залепва.

Ако в резултат на предприетите действия не е било възможно да се реши проблемът с отварянето на сейфа, препоръчително е да се свържете със специализирана фирма – ключари.

Трябва да знаете, че е много трудно да се отвори сейфът със сила. Производителите непрекъснато подобряват механизмите, инсталират специални облицовки, които предотвратяват отварянето, и ги оборудват с тайни напречни греди. Ако се опитате да хакнете, можете напълно да развалите устройството.