Причините за повреда на бравата на вратата могат да бъдат различни. Понякога сърцевината на заключващото устройство може да се повреди, да напука корпуса и да счупи механизма за заключване на лоста. Въпреки това, всички неприятности могат да бъдат решени.

Най-често срещаните проблеми със заключването

Езикът на заключващото устройство не се движи. Причината може да е недостатъчен диаметър на желания отвор. Ще трябва внимателно да пробиете дупката и да преместите желязната панта. Езикът в края на крилото на вратата или изкривяването на самата врата също може да блокира езика. Също така механизмът може просто да се разхлаби и да се износва при продължителна употреба.

Ако е трудно да отворите вратата, причината за проблема е изкривяването на крилото на вратата. Необходимо е да се регулира не само положението на рамката на вратата, но и самото заключващо устройство.

Лошото завъртане на ключа и задръстване на ключалката се обяснява с преместването на отделни части на заключващото устройство. Необходимо е да разглобите ключалката, да почистите добре всички елементи на механизма, да смажете частите и да инсталирате устройството на първоначалното му място.

Блокиране на заключването. Причината за тази неизправност се крие в ларвата. Има нужда от ремонт или подмяна.

Ремонтът на заключващото устройство на вратата със счупен корпус изисква отвертка. С този инструмент развийте монтажните болтове. Заменете счупеното. Този метод се използва при счупване на надземни брави. Ако случаят се счупи в ключалката на врязан, тогава всички детайли на механизма постепенно се отстраняват и премахват. С помощта на отвертка винтовете, които закрепват корпуса, се разхлабват. С помощта на пинсети и тъкан мръсотията, натрупана в ключалката, се елиминира и устройството се почиства напълно. Всички огънати части се подменят. Проблемът може да бъде не само в счупен случай, но и в неизправност на заключващия механизъм.

Счупено ядро на заключване

В устройствата с цилиндри, които често са монтирани на входната метална врата, има таен елемент – ларвата. Разбивката му изисква замяна на заключващото ядро с ново. За да поправите ключалката, трябва да извадите крайната плоча, да извадите основния болт, да премахнете цилиндъра с бормашина или ключ. Новата ларва трябва да е идентична с тази, която е повредена. Лесно се вкарва в ключалката и се фиксира с фиксиращи винтове. След това крайната плоча се наслагва отгоре.

Повреда на ключалката на лоста

Заключването на лоста е доста сложно устройство. Ако се счупи, трябва да монтирате нов механизъм. За извършване на ремонти е необходимо да държите вратата отворена. От ключалката се изважда ключа. Отстраняват се дръжката, бронираната плоча, фиксиращите винтове. Старият механизъм се изважда и се монтира нов. За да смените заключващото устройство, трябва да закупите механизъм от същия производител.

Увреждане на спомагателния елемент

В редки случаи причината за неизправността на ключалката може да се крие в такъв спомагателен елемент като контрагента. Ако ключът, вкаран в отвора, се върти и задвижва напречните щанги, плота на брояча е счупена. За да направите това, можете да се обадите на ключар, който може да се справи бързо с проблема. Ако бравата или свързващата част не могат да бъдат поправени с вашите собствени усилия, свързването с квалифицирани специалисти ще реши тези проблеми.

Ние от фирма shperts.com, предлагаме всякакъв вид ключарски услуги, а именно отключване на всякакви заключващи се системи, монтиране на брави и патрони, изработка на ключове, преработване на брави от касови на секретни със защита и бронировка. Работим с всички налични на българския пазар, лицензирани вносители на заключващи се механизми и обков – дръжки, шпионки, розетки.