Основните качества на добрата входна врата са безопасност, здравина, комфорт, дизайн и качество. Всеки от тях играе важна роля и определя надеждността на функционирането на вратата в къщата или апартамента. Нека ги разгледаме по-подробно.

Безопасност

Основната част на входната врата, която определя нейната безопасност, е ключалката. Цената му може да бъде много по-скъпа от цената на самата врата. Благодарение на висококачествената ключалка ще сте сигурни в безопасността и спокойно напуснете къщата, като заключите вратата. Когато купувате патрон, трябва да се вземат предвид следните параметри:

  • Фирма и модел;
  • Брой заключващи механизми;

Допълнителна защита.

По-надеждни в експлоатацията са чуждестранните производители на брави. Устройствата, произведени в Русия и Китай, нямат добри защитни свойства и надеждност, затова не препоръчваме използването им. Висококачествените брави са оборудвани с многоточкови заключващи системи. Допълнителна защита за брави са различни бронирани плочи, които предотвратяват отварянето на механизма.

Сила

Силата на добрата входна врата зависи от дебелината на използвания метал (тя трябва да е поне 2 мм) и качеството на рамката на вратата (осигурява плътно прилягане и предотвратява проникването на външен шум). Използването на необходимия брой усилватели осигурява структурна твърдост. Те трябва да бъдат здраво заварени към рамката. В този случай може да се използва само един външен метален лист с по-голяма дебелина. Един дебел чаршаф отвън предпазва вратата от счупване по-добре от два по-тънки листа отвън и отвътре.

Комфорт

Добрата врата осигурява надеждна звукоизолация и не допуска миризми в дома. Благодарение на използването на технологичен уплътнител около целия периметър на платното, той приляга плътно към рамката на вратата. Уплътнителят трябва да бъде разположен на два реда – от външната и вътрешната страна на вратата. Допълнителната шумоизолация е гарантирана чрез пълнене на крилото на вратата със специални материали. Те възпрепятстват проникването на студ или топлина. Обърнете внимание между рамката на вратата и стената. Най-добрият вариант е бетонирането му, което се извършва при етапа на монтаж.

Дизайн

Висококачествената декорация на вратата изпълнява не само естетическа, но и практична функция. Например пластмасата е по-устойчива на механични повреди и със сигурност ще издържи ноктите на домашните любимци. Очевидно ще издържи по-дълго от богатия завършек от естествено дърво. Външната украса, като правило, осигурява защита от атмосферни влияния, особено ако вратата е инсталирана в частна къща или вила.

Сертификат за качество

За да сте сигурни в качеството на добрата входна врата, уверете се, че имате съответните сертификати за съответствие за брави, ключалки, цилиндрични механизми с висококачествени и доказани компоненти.