Ако ключът е изгубен или счупен, обикновено се подготвяме за прилични парични разходи за закупуване на ново заключващо устройство и обаждането на ключар, който да го монтира. Междувременно производителите предлагат по-модерни модели брави, които в подобна неприятна ситуация не изискват големи разходи и много действия. Всичко, от което се нуждаете, е прекодиране на заключващото устройство.

Дори неподготвен човек може да извърши тази процедура, тъй като изпълнението не изисква използването на специални инструменти или умения. По принцип прекодирането на ключалките трябва да се извършва веднъж на всеки шест месеца, за да се повиши нивото на сигурност при взлом на вратата. Това мнение споделят експерти в областта на сигурността.

Кога може да имате нужда от прекодиране?

  • Кючовете са изгубени или откраднати.
  • Жилището е закупено – има предишни собственици.
  • Смяна на наемателите в дома или офиса.
  • Сградата е била в ремонт.

Прекодиране на ключалката на лоста

Тази процедура се извършва изключително върху работещ механизъм. Всички манипулации трябва да се извършват в стриктна последователност, както е предписано в ръководствата на производителя.

В този случай крилото на вратата трябва да бъде фиксирано в едно състояние, а напречните греди трябва да бъдат напълно вдлъбнати навътре. Неспазването на тези изисквания може лесно да деактивира заключването. За извършване на промяната на кода за заключване е необходим и специален ключ с форма на L. Честите грешки, които допускат начинаещите са слабо натискане (не докрай) при влизане в устройството и обръщане до характерно щракане.

При някои модели ключалки с лост подвижната част се променя. Например, прекодирането на брави с лост Mottura се извършва чрез преинсталиране на специален блок (nucleo). За да се извърши процедурата, трябва да имате нов комплект ключове и нуклео, както и стария пакет. В противен случай нищо няма да заработи.

Прекодирайки ключалката Guardian и някои модели на марката поддържат тази функция, трябва да смените секретната част под формата на кодиран ротор.

Прекодируеми брави от CISA

Преобразуване на заключване на CISA

Известна компания от Италия пусна цяла линия прекодирани механизми: Cisa Astral, RS-3, ARZ, ASIX PRO, New Cambio Facile и ASIX-SD. Тези заключващи устройства ви позволяват бързо да прекодирате, без да разглобявате целия механизъм. Ако решите да промените кода на такава ключалка, погрижете се предварително да купите нов комплект ключове с устройство за препрограмиране.

Отключете вратата и издърпайте болтовете напълно.

Поставете приспособлението в отвора под напречните греди и го завъртете наляво, докато спре, докато чуете щракване.

Поставете нов ключ в механизма.

Ако сте изпълнили точно всички стъпки, от този момент ключалката ще промени предишната кодова комбинация с новата. Преди да започнете активно да използвате препрограмираното устройство, проверете го за работоспособност. За да направите това, завъртете болтовете наляво и надясно няколко пъти в отворено положение на вратата.