Комбинираните брави са много популярни. Използват се за защита на помещения, входове, сейфове. Те също са в помощ за предотвратяване на кражби на велосипеди, детски колички, вещи от куфари или чанти. Такива заключващи конструкции се отварят и затварят без ключ, което елиминира възможността за тяхната кражба или загуба. Но кодовите брави имат един значителен недостатък – ако собственикът на устройството забрави секретния код, тогава ще му бъде много трудно да го отключите.

Механизми с бутон.

Това е остаряла версия на заключващия механизъм, оборудвана с клавиатура за набиране, върху която трябва едновременно да натиснете определена комбинация от цифри. Тъй като последователността от числа няма значение, такава механична секретна брава може да се отвори доста бързо. Това може да стане чрез прост избор на комбинации.

За да опростим задачата, преди да отворим кодовата ключалка, внимателно проверяваме панела. Ако тайната комбинация не се е променяла дълго време, тогава бутоните, които трябва да се натиснат, се отличават от останалите – или са по-лъскави, или най-изтъркани. В случаите, когато кодът не може да бъде избран по този начин, натискаме бутоните един по един и слушаме внимателно. Когато натиснете правилния клавиш, трябва да чуете характерно щракване.

Дискови механизми.

Това е по-напреднал тип механизми. Техният дизайн включва няколко диска с числа, от които е необходимо да се направи тайна комбинация. По правило този принцип се използва в шарнирни и велосипедни устройства, както и в брави за чанти и бебешки колички. В повечето случаи механизмите имат 3 или 4 цифри за съставяне на секретния код. Трицифрените устройства са най-прости и лесни за отваряне. Обикновено 3 цифри има малък катинар за ръчен багаж или евтин китайски велосипеден кабел. Броят на комбинациите е само 1000. Дори и чрез обичайния избор, такива устройства се отварят за 10-20 минути.

Отварянето на четирицифрените модели ще отнеме повече време, ако сте забравили кода. Броят на комбинациите е 10 000, така че произволният избор може да отнеме цял ден работа. Но задачата може да бъде опростена. За това:

  • Създаваме напрежение в механизма. За целта опъваме скобата (при катинарите) или опъваме кабела (при бравите за велосипеди).
  • Търсим пръстена, който се върти най-трудно.
  • Завъртаме го, докато чуем слабо щракване. В този случай кабелът или скобата може леко да се движат.
  • Повтаряме процедурата за останалите дискове и отваряме ключалката.

Механизми на сейфове.

Най-трудният тип секретни брави за отваряне. Най-често за сейфове се използват крайни механизми с повишена секретност, които са защитени от различни манипулации. Ако моделът на сейфа има фабрична секретна комбинация и не предполага възможност за промяната му, тогава можете да възстановите цифровия код, като се свържете със сервизния отдел на производителя. В случаите, когато собственикът сам е задал комбинацията, ще трябва да действате по различен начин.

Как да отворите секретна ключалка (цифрова)

Електронната или цифрова секретна брава е много сигурно устройство. Без да знаете правилната тайна комбинация, е почти невъзможно да я отворите. Единственият недостатък на такива устройства е зависимостта от вградения или външен източник на захранване. Ако електричеството не се подава към ключалката, тогава механизмът е напълно блокиран, няма да е възможно да го отворите дори с правилния код. За разрешаване на подобни ситуации производителите на комбинирани брави са предоставили възможност за отваряне на устройства с помощта на авариен механичен ключ.