Модерната брава е механизъм, състоящ се от сложна комбинация от заключващи устройства, които осигуряват сигурно заключване на вратата. Освен това всяка ключалка се състои от тяло, блокиращ елемент (болт) и уникален механизъм за секретност, който определя броя на комбинациите от ключове и следователно надеждността на ключалката.

Бравите за врати се предлагат в два основни вида: горни или вдлъбнати. Има и катинари, но те обикновено не се използват, тъй като е много лесно да се отвори този тип брава с физическа сила.

Вградената брава се врязва в крилото на вратата, което прави вратата слаба и уязвима, така че е за предпочитане да се монтират в метални врати. За дървено крило на вратата, горният тип, монтиран от вътрешната страна на вратата, е по-подходящ. Такива брави са лесни за инсталиране и ремонт, ако е необходимо, но понякога не са подходящи по естетически причини, тъй като винаги са на лице.

Най-често срещаната брава е – цилиндър. Ключът за такава брава е направен със сложна форма, с голям брой дупки и изрезки и колкото по-сложна е формата на ключа, толкова по-трудно е да се отвори вратата. Цилиндърът с ключ със странична перфорация има най-голяма секретност.

Цилиндричната брава се състои от стоманено тяло, болт под формата на цилиндрични щифтове и цилиндър. Цилиндърът е монтиран по такъв начин, че да не може да бъде избутан, отвинтен или издърпан от крилото на вратата.

Ключалката с лост е била използвана преди стотици години. Ключът към такава брава е направен под формата на кръгла тръбна пръчка, в единия край на която има ключова глава, а в другия край има специални “зъби”. Самата брава се състои от тяло с разположени вътре пластини (лостове), които под действието на зъбите заемат желаната позиция, което ви позволява да отворите вратата. Ако поне една от плочите не отговаря на зъба на ключа, вратата няма да се отвори. Колкото повече такива плочи, толкова по-надеждна е ключалката и толкова по-трудно е да се разбие.

Можете да разделите ключалките според предназначението им, и така, има брави за гаражи, мебели, пощенски, сейфове, брави за достъп и дори брави за прозорци. Този списък може да бъде голям, защото можете да затворите почти всичко с ключ. И във всеки случай ще ви е необходима конкретна ключалка.

В зависимост от начина на работа на заключващия механизъм на вратата се различават брави с прибиращ се език (най-често безключови), ротационни, бутонни, и други. Ключалките с бутон се използват най-често при секретни и електронни брави.

В зависимост от необходимостта от използване на ключ, ключалките се разделят на ключови и безключови. Към първата група спадат брави с прибиращ се език, както и някои модели електронни и секретни брави. Но в повечето случаи се използват ключалки, за отваряне и затваряне на които е необходимо да се използва специален ключ с различни конфигурации.

В зависимост от вида на механизма, всички брави за врати се разделят на механични и електронни или магнитни. В рамките на всяка разновидност се разграничават различни модели: лост, цилиндър, механични брави, електромагнитни, електромеханични, електрически брави. Механичните брави са най-често срещаните заключващи устройства, които могат да се монтират на външни или вътрешни врати, изработени от голямо разнообразие от материали. Повечето механични брави са сложни системи за сигурност, но има и прости модели, като например безлостови брави за врати. Такива брави са оборудвани само с един лост, така че те са доста лесни за отваряне.

Лостовите, цилиндричните и дисковите брави са най-сигурни. Тайният механизъм на лостовите брави обикновено се състои от 2-6 лоста. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-сигурна е бравата. По принцип лостовите брави са здрави заключващи устройства. Размерите им обаче не позволяват да се монтират на тънки врати.

Друг вид механична брава е цилиндричната брава, при която секретният механизъм се намира в специален цилиндър, който се вкарва във вдлъбнатата брава. Вътре в такъв цилиндър има и няколко плочи на лоста, които са направени под формата на щифтове. Поради това цилиндричните брави от този тип се наричат ​​щифтови брави. Ако ключалката трябва да бъде сменена поради повреда на секретното устройство, тогава трябва да смените само самия цилиндър.