Всяка метална врата може да бъде отворена – това е аксиома, с която няма смисъл да се спори. Производителите, които твърдят, че вратите им са много издръжливи и не подлежат на взлом, не казват истината. Истината звучи така: добре защитена, висококачествена, в повечето случаи скъпата врата издържа на хакване по-дълго от обикновена врата – евтин вариант.

Времето за взлом се влияе от много фактори – уменията на крадеца, способността да се използват инструменти, които създават шум и, разбира се, конструктивните характеристики на самата врата: качеството и сигурността на ключалките, техният брой и т.н. слабите места се използват от престъпниците за влизане в помещенията. Получената информация ще помогне да се знае как производителите защитават тези места и дали изобщо ги защитават.

Методите за хакване обикновено се делят на вандалски (сила) и интелектуални. В първия случай се използва груба физическа сила и вратите или ключалките се унищожават, във втория крадците работят фино и няма следи от взлом. Очевидно интелигентните методи за отваряне (главни ключове, отпечатък, блъскане и т.н.) се отнасят до брави и цилиндри и тъй като говорим за метални врати, ще разгледаме вандалски методи за взлом, на които са подложени и вратите, и ключалките. Ако се интересувате от методи за счупване и отваряне на цилиндрови механизми – това засяга тази статия. Доста интересно, между другото.

metal-doorВандалски (силови) методи за разбиване на стоманени врати

Вкаран лост между крилото на вратата отстрани на бравите, с помощта на които крилото на вратата се разбива, докато напречните лостове на ключалките вече не пречат при отварянето на вратата.

Разбиването със сила е един от често срещаните начини за отваряне на евтини метални врати. Именно при тези врати се пести от метал и неговата дебелина. В резултат на това рамката на крилото на вратата няма необходимата твърдост не само за възпрепятстване на самото завъртане, но и за поставяне на самия лост.

Огъване на платното на вратата

Този вид взлом е типичен за метални врати с неправилен монтаж, където има широки пролуки между стената и рамката на вратата, пълни с полиуретанова пяна. Ако поставите лост в такава празнина, тогава дори доброто закрепване няма да попречи се отвори.

Защитата срещу това е правилен монтаж, без празнини между стената и блока на вратата, както и наличието на метални завои по рамката на вратата, предотвратяващи навлизането на лост.

Изрязване и огъване на платното

Вратата просто се отваря в другата посока с помощта на лост, поставен между платното и кутията.

Когато входната врата е затворена, щифтовете, разположени върху платното, влизат в кутията, а когато пантите са отрязани, те не позволяват да се свали вратата.

Рязане на крилото на вратата

Няма нужда да се обяснява, че много тънък и мек метал може да се реже с ножица – всеки, който някога е държал ножица за метал в ръцете си, знае това. Може би този вид метал се използва само на едно място – при китайските врати. Тяхната защита срещу рязане не съществува – вратите от този клас НЕ ТРЯБВА да се използват като входни врати.

nojici

Пробиване в крилото на вратата

Пробиването на метала на облицовката се извършва с цел повреда на ключалките, обикновено от типа на лоста – в цилиндъра е по -лесно да се избие цилиндърът.

Пробиване

Пробиване на стоманени врати при взлом може да се извърши на различни места в зависимост от целта, поставена от крадеца. В повечето случаи това е пробиване на цилиндъра на ключалката, по -рядко пробиване на ключалка с лост.

probivane-na-cilindar

Избиване на цилиндъра

Няколко силни удара по цилиндъра и след като се счупи в областта на монтажния отвор се отстранява външната част и спокойно се завърта механизма на ключалката с отвертка или друг инструмент.

razbivane-na-cilindar

Разбиване на цилиндъра и изваждане

Ако цилиндърът изпъква много, тогава счупването се извършва с щипки или подобен инструмент, ако е невъзможно да се захване, се използват специални устройства.

Със сигурност сте забелязали, че дебелината на метала, наличието на висококачествени, правилно монтирани бронирани фитинги и твърдостта на конструкцията влияят върху устойчивостта на взлом и устойчивостта на силови методи на взлом – това са факторите, които са решаващи.