Комбинираните брави са различни, вариращи от малки монтирани опции, до вдлъбнатини и над главите. Последните често се монтират на вратата. За да разберете кой тип продукт ви е необходим:

Заключване с прекодиране на ключа

Вероятно всеки поне веднъж трябваше да се справи с проблемите, свързани със загубата на ключове. Това е случаят, когато по небрежност сте си създали редица проблеми. Трябва да закупите ново заключващо устройство, да демонтирате старата ключалка или и след това да инсталирате нова.

Всичко това ще бъде свързано с цената на времето и парите, и ако не можете да намерите заключване, подобно на вида и размера на стария, ще трябва да подготвите място за заключващото устройство, а това са допълнителни трудности. Представете си, че има механични ключалки, които ще ви позволят да избегнете всичко това, като решите проблемите си след десет минути, прочетете повече за това в тази статия.

Какво е тайна прекодирана ключалка?

Заключване с ключ за прекодиране би било по-правилно наречено заключващо устройство с прекодирана тайна – това име отразява повече същността на работата на това устройство. Прекодираната ключалка не изглежда по-различна от обичайната, но нейният вътрешен механизъм има много по-сложна структура.

Факт е, че в допълнение към стандартния пакет от части, които са кодови елементи, такива ключалки имат тайни части, които взаимодействат с главния секретен механизъм при определени условия. Ако се появят такива условия, основната тайна се променя и старият комплект ключове към ключалката вече не е подходящ. В зависимост от модела на ключалката, с прекодирана тайна, заключващите устройства идват с единични и многобройни промени в кода, за което ще говорим по-подробно по-късно.

Заключване с преобразуване на кода

Редът и особеностите на преобразуването на кода на замъка зависят от неговия дизайн. Има няколко световно известни компании, които произвеждат надеждни транскодирани заключващи устройства. Продуктите, произведени от всяка от тези компании, имат свои собствени промени в кода. Нека видим какви ключалки произвеждат тези компании по примера на две компании и как могат да бъдат прекодирани такива устройства?

Заключващите устройства на Chisa. Ключалките от тази фирма се отличават с висока устойчивост към различни методи за грубо хакване, като освен това техният механизъм може да бъде прекодиран неограничен брой пъти. Разбира се, при условие, че след три презареждания поръчвате допълнителен комплект ключове от производителя. За да отмените изгубен ключ, трябва да действате както следва.

Натиснете заключващите болтове до края с отворена врата. С други думи, трябва да отворите вратата, да поставите ключа в ключалката и да затворите заключващото устройство.

Освен това, от кутията, в която е била опакована ключалката, трябва да получите специален извит кодиращ ключ от страната, подобна на буквата “G”.

В предната част на ключалката близо до напречните греди, трябва да намерите отвор за кодиращия ключ и да вкарате този ключ в тази техническа ключалка.

Сега трябва да натиснете леко клавиша и да го завъртите наляво, докато се появи характерно кликване и го премахнете.

Сега взимаме един от новите ключове, поставяме го в обичайната ключалка и вмъкваме болтовете, т.е. отключваме ключалката. Това е всичко. Ключът, с който сте отворили ключалката и неговите разновидности, ще бъдат единствените, които са подходящи за това заключващо устройство, докато не използвате процедурата за повторно кодиране.

Бравите на фирмата Mult-Lock могат също да бъдат прекодирани в минути и също така неограничен брой пъти. Това се прави, може би, дори по-бързо, отколкото в случая с ключалките на Chisa. Същността на процедурата за промяна на кода е бързото премахване на специална карта с малки размери от тялото на ключалката.

Когато картата бъде премахната, трябва да излезете от кутията, съдържаща втория комплект ключове с новата карта. Поставяме нова карта на мястото на старата и процедурата по прекодиране е завършена, сега заключващото устройство ще реагира само на ключа на новия комплект.

Предимствата и недостатъците на ключалките с кодиране на ключове

Както при всяко заключващо устройство, ключалките с механизъм за преобразуване на код имат както предимства, така и недостатъци. Експертите идентифицират следните предимства на ключалките с ключове за запис:

Наличие на възможност за “безкрайно” прекодиране на заключващото устройство. И наистина, ако имате на разположение три комплекта ключове, тогава, ако загубите ключа от първия сет, можете първо да отидете на втория, а след това към третия, ако е необходимо. Ако имате неблагоразумието да „запалите“ ключа от третия сет, тогава можете да поръчате нови ключове или да се върнете към първия сет. Трябва да се отбележи обаче, че промяната на “безкрайния” код е достъпна само за ключалки с лост, а заключващите устройства за цилиндри се записват ограничен брой пъти.

Процесът на прекодиране е много прост и достъпен за обитателя. С други думи, ако загубите ключа или подозирате неразрешен дубликат, не е необходимо да се обаждате за съвет и да плащате пари, а само трябва да прочетете инструкциите и да прекодирате устройството сами.

Повечето от ключалките с конвертиране на код са добре защитени от грубото силно отваряне, особено италианските устройства от фирмата Chiza.

Колкото и да е странно, предимствата на прекопираните ключалки са крайни и годни да говорят за техните недостатъци. Според някои експерти и независими експерти, закодираните заключващи устройства имат редица съществени недостатъци, за които производителят не обича да говори. Но ние в рамките на тази информационна статия трябва да ги разгледаме.

Експертите, след като проведоха серия от експерименти с ключалки от този тип, стигнаха до заключението, че заключващите устройства с транскодиране са по-малко устойчиви на „интелигентни“ пукнатини от подобни проби без възможност за промяна на кода.

Експертите поставят под въпрос дълголетието на механизма за секретно заключване на заключената ключалка поради неговата сложност. Експериментите показват, че 10 от 14 тествани проби от продукти на един от известните производители на брави не работят задоволително, когато са изложени на неблагоприятни условия на околната среда (висока влажност, ниски температури, прах).

Такава ключалка ще я предпази от допълнителни разходи за закупуване на ново заключващо устройство или свързана с пълната подмяна на тайната част, както и загубата на време.