Модерната ключалка за врата е сигурен механизъм с добра производителност, предназначен е да служи дълго време. Това обаче не означава, че сте застраховани от необходимостта за смяна. В някои случаи е доста спешно.

Основните причини, които водят до необходимостта от смяна на ключалката на вратата са:

  1. Загубата или кражбата на ключове е спешна и много неприятна ситуация. Не само не можете да отворите вратата, но също така има голяма вероятност ключовете да стигнат до крадците. Ако първият проблем се реши бързо, ако някой има резервен комплект ключове, тогава можете да се предпазите от крадците само на пълна смяна на ключалката.
  2. Смяна на собственика или наемателя на жилище, офис или търговска площ. Това е необходима мярка. В такива ситуации обикновено се сменят напълно всички ключалки на вратите.
  3. Загуба или кражба на ключа е доста неприятно събитие, което обикновено води до ситуация, в която се оказвате пред затворена врата и не можете да влезете в апартамент или офис. В допълнение, ключовете може да са притежание на нарушители и сигурността на вашия имот да бъде изложена на риск.
  4. Разбита ключалка – всичко може да се случи, крадци да се опитат да отворят вратата ви. Най-често след престъпно проникване се налага и смяна на крилото на вратата.
  5. Счупване или клин на заключващия механизъм поради физическо износване или неправилен монтаж на вратата.
  6. Монтаж на врати, който не предвижда монтаж на обков за врати в комплекта. В този случай ще трябва сами да изберете заключващо устройство и допълнителните фитинги.

Как да определите вида на ключалката?

Най-разпространеният заключващ механизъм у нас е цилиндър. Характеризира се с лекота на поддръжка и подмяна, достатъчно висока устойчивост на интелектуално хакване.

Съществен недостатък на този механизъм обаче е доста крехката конструкция, която се препоръчва да бъде подсилена с допълнителни защитни мерки – бронирани плочи за ключалката.

Вносните и местни производители предлагат много варианти на цилиндрични брави и самите цилиндри – сменяеми ядра със секретна част. Препоръчва се да избирате модели с повишена защита срещу пробив, блъскане и разбиване. Моделите ларви с най-високо ниво на защита срещу интелектуално хакване са оборудвани с двойна перфорация на ключа, което дава допълнителен ред щифтове (предпазни елементи) в цилиндъра на бравата.

Лостовите брави предлагат алтернатива на цилиндричните заключващи механизми. Това са устройства, базирани на тяхната конфигурация, съдържащи метални пластини, които имат ребрена долна повърхност и се подреждат на различна височина една спрямо друга, като по този начин създават комбинация от секретност. Колкото повече лостове има в замъка, толкова по-голям е броят на възможните комбинации, което изключва възможността за избор на комбинация. Такива брави се отварят с така наречения ключ тип пеперуда, който има венчелистчета в края с изрязани отвори, съответстващи на желаната позиция на лостовете при взаимодействие с ключалката. Когато ключът е поставен, всички лостове ще паднат в желаната позиция и заключващият щифт, завъртащ болтовете, ще стане достъпен. Ключалката може да се отвори.