В случай, че простите ключове са подсилени с допълнителен елемент на секретност, те придобиват статут на ключ с повишена секретност.

Перфорираните или евро ключовете са подсилени с разрез или перфорация, която преминава еднакво от двете страни на ключа. Следователно можете да го поставите в цилиндъра на ключалката от двете страни. Производството на такива ключове е по-сложно. Изрязват се със специална фреза, която прави отвори с определена дълбочина. В съвременните сложни цилиндри броят на комбинациите е много голям, което на практика отрича възможността за отваряне на такава ключалка с главен ключ.

За да се увеличи секретността на ключа, допълнително перфорираните ключове могат да бъдат усложнени с прави или вълнообразни канали на различни места на ключа, а най-сложните ключове са оборудвани с плаващи интерактивни елементи.

Друг вид ключове с висока сигурност са ключовете с магнитни вложки. В цилиндъра на ключалката магнитите се подреждат под определен ъгъл, изграждайки желаната комбинация. Броят на тези комбинации е неограничен. Освен това такъв ключ не може да бъде копиран, тъй като теоретично е невъзможно да се прочете магнитният код.

Най-модерните ключове с повишена секретност са електронните ключове с технология CLIQ. Наличието на тази технология в ключа прави възможно ограничаването на достъпа до ключалката и нейното отваряне, дори ако ключът е напълно съвпадащ. Такива клавиши са перфорирани и оборудвани с интерактивен елемент. В главата на ключа допълнително е инсталиран микрочип. Следователно всеки новопроизведен ключ трябва да бъде въведен в съответната база данни. Невъзможно е да направите такъв ключ сами, те се правят само в лицензирани ключарски работилници при представяне на паспорт.

В по-голямата си част всички ние сме собственици на прости ключове, които не са оборудвани със сложни интерактивни елементи. Следователно никой от нас не е имунизиран от случаи на загуба или счупване на ключа. При такива обстоятелства ще е необходимо производството на ключ.

Методи за създаване на ключови

Дублиране на ключове

Възможно е да се направи дубликат на ключ само с помощта на специални машини. С помощта на тези машини могат да се изработят дублирани ключове за кола, ключове за врати, ключове от сейфове и други. В зависимост от вида на ключа, ключарят ще избере един или друг метод за изработка на дубликата, а именно: ръчен, автоматичен, полуавтоматичен, лазерен.

За да направи дублиран ключ, ключаря се нуждае от специална заготовка, чиято форма трябва да съответства на оригиналния ключ.

Дублиращи се ключове може да са необходими в различни ситуации. Трябва ви само резервен ключ или друг ключ за някой от вашето семейство. Независимо от причината, можете да си направите дублиран ключ. Ключарите разполагат със специализирано оборудване, специалисти с безценен опит в производството на различни видове дублирани ключове.