От 1995 г. системите против кражба под формата на имобилайзер и ключ с чип се използват в автомобилите на Renault. Например при Renault Clio, Renault Twingo и Renault Megane от първо поколение.

Тези ключове използват метода за инфрачервено управление, както и централно заключване на колата, така и отключване на имобилайзера за стартиране на двигателя. Трудно е да се даде абсолютна надеждност на тези системи на Renault, но в случай на повреда на IR ключа, двигателят на автомобила може да бъде стартиран чрез въвеждане на специален пин-код.

При по-старите модели Renault кодовият номер може да бъде намерен, ако разглобите ключа. Това е буквено-цифрова комбинация. След това трябва да го въведете в специален калкулатор, който ще изчисли ПИН кода за отключване на имобилайзера на Renault. Тези стари модели на Renault са вече отживелица.

Вече, вместо IR системата се произвеждат с класически чипове (транспондери).

Ако разглобите оригиналния ключ на Renault с бутони, може да видите две различни версии. В първото изпълнение системата на имобилайзера се споделя с централната заключваща система на превозното средство – при Renault Logan, Laguna, Kangoo, Clio и др. От стария модел може да се наблюдава отделно централното табло за управление и отделен чип на имобилайзера.

Ключ за Renault

При бъдещи модели на Renault Logan, Symbol, Canggu, както и Renault Duster, Sandero се предлага нова гама, вече са направени на един борд, без отделен чип. При такива ключове на Renault най-често се използват специални чипове под формата на микросхеми. В ключовете на Renault най-често се използват PCF7946 и PCF7947 чипове. Те съдържат информация за имобилайзера и така наречената зона „бутон“, която отговаря за централния канал за управление на системата за централно заключване. Това е второто изпълнение на системата за обездвижване и ключовете за запалване на автомобилите Renault.

Трябва да се отбележи, че Renault, освен конвенционалните клавиши с чип, може би е един от първите, които въвеждат смарт картите.

От 2003 г. автомобилите на Renault Megane се предлагат с карта вместо ключ и бутон Start или Stop вместо ключ за запалване. Смарт картите на Renault изпълняват няколко функции: отваряне и затваряне на автомобилни брави чрез натискане на бутоните на картата. Стартиране на двигателя с функцията свободни ръце – Hands Free е възможно с карта в джоба на водача. Системата работи на батерии и трябва да са винаги заредени, за да стартирате двигателя, картата Renault трябва да бъде поставена в специален слот или четец за карти. Умната карта на Renault също има подвижно механично острие за ключове. Ключовото острие дава възможност за отваряне на вратата на колата през ключалката на вратата.

Ключ за Renault Megane

По отношение на бравите, автомобилите на Renault са слабо защитени от кражби. Компенсация за това дава относителната трудност при написването на ключ или регистрирането на смарт карта на Renault в системата за обездвижване на автомобила. За да направите това, като допълнение към специалното оборудване, трябва да имате 12-цифрен вход или ПИН код за достъп, за да активирате програмирането на ключовете. Този код има ограничение във времето, през което е необходимо да се регистрира ключа.

Нашата фирма shperts.com използва технологията за определяне на вход (пин код) директно от електронните компоненти на автомобила, в този случай няма ограничения. Предлагаме ключове и смарт карти за повечето модели Renault, сега имаме възможност да произвеждаме допълнителни ключове и чипове на Renault по всяко време, без предварителни поръчки и очаквания.