Едно време, ако искаш ключалка, отиваш при ключар. Това вече не е така – може да отидете в магазин за да усъвършенствате заключването на дома си или в интернет, или в компания за домашна автоматизация, или при консултант по сигурността. Всички те осигуряват ключалки.

И така, къде остава ключарят? Бизнесът изглежда е на кръстопът – специализира се или разширява предлагането?

Търговията на ключарите се промени значително през последните тридесет години. Технологичните иновации и новите търговски структури означават, че ключарите трябва да променят начините си на работа.

Дали ключарите ще станат „професионалисти в областта на сигурността“?

“Днес в бизнеса има по-малко ключари”, казва Гейл Джонсън, редактор на базираното в Чикаго месечно списание Locksmith Ledger, чието семейство все още управлява ключарски бизнес. “Има повече нужда от сигурност, но няма повече нужда от ключари.”

Бизнесът е на кръстопът, казва той – може би е необходим нов термин, като например „Security Professional“, за да стане ясно, че „вече не сме механични специалисти, а предлагаме широк спектър от решения, както механични, така и електронни. ”

Въвеждане на електронни решения

Дейв О’Тул, практикуващ ключар в Дъблин, който е президент на Европейската федерация на ключарите, казва, че и в Европа бизнесът се е променил драстично.

“Ключарите трябва да научат повече за електрониката,” казва той, “ако не въведат електронни решения за клиентите, е много просто: Те ще ги загубят.”

Но не е лесно да се осъществи преходът – казва Патрик Форсберг, главен изпълнителен директор на шведския Great Security, който е резултат от сливането на ключари и охранителни фирми, че някои от по-старите ключари в неговата компания „все още предпочитат да правят само брави.

Но младите имат различно отношение:

– Те разбират занаята да бъдат ключар, но виждат, че трябва да разбират контрола на достъпа, алармените системи. Сега всичко е интегрирано. ”

В резултат на това неговата компания Great Security  започна да обучава персонала си да работи както с ключалките, така и с електрониката: „Влагаме много усилия в това“, казва Форсбърг. „Прекалено скъпо е да се изпращат двама души. Ако има неуспех в системата на клиента, искаме да можем да изпратим едно лице, което да провери както заключването, така и системата за контрол на достъпа. ”

Специализират се за преодоляване на трудностите

Но за традиционния ключар търговските трудности са значителни: Евтини ключалки по интернет, евтини неквалифицирани предприемачи, които ще ви заведат във вашия дом, ако сте заключени, но само чрез разбиване на ключалката, брави, продавани в магазините, за да се приспособявате – и дори ако ключарят се справи, няма печалба от хардуера.

За разлика от САЩ, в Ирландия няма недостиг на ключари: “Преди пет години в Дъблин имаше 50 ключари, сега има 220”, казва О’Тул. Най-вече защото строителните работници, уволнени в резултат на ирландската финансова криза от 2008 г., са влезли в търговията без квалификация. “Според мен бизнесът е спаднал с 40% за много от компаниите, а цените са намалели с още 30%.”

Един от начините, според Джонсън е: Ключарите да се специализират:

– Ключарите трябва да се променят от доставчик на пълно обслужване. “Те трябва да изберат някаква специалност, като автомобилната индустрия или контрола на достъпа.”

Тъй като старомодните ключари стават по-малко актуални, старомодният ключар трябва да се увери, че трябва да върви напред.