Ключарите са майстори, които ни помагат с отключването на врати, смяна на ключалки и решаване на различни ключарски проблеми. Те разполагат със специализирани инструменти, които им позволяват да се справят с разнообразни ситуации. В следващата статия ще разгледаме някои от най-често използваните ключарски инструменти и техните функции.

 1. Клинове и сонди:
  • Клиновете са меки и еластични късчета каучук, които наподобяват ограничителите на жилищните врати. Те се използват за отключване на автомобили и съответно на вратите им. Въздушният клин е торба, която се поставя във вратата и се надува с помощта на ръчна помпа. И двата типа клинове се смятат за безопасни и няма да причинят щети на автомобила, стига да се използват само от професионалисти.
  • Сондите са инструменти, които се използват за отключване на врати. Съществуват различни видове сонди, които отговарят на различни видове ключалки за автомобили. Например, при хоризонталното заключване с бутон може да се използва обикновен прът, а при плъзгащите ключалки или тези с вертикален панел с бутони е препоръчително да се използва кука.
 2. Slim Jim tool:
  • Този инструмент се използва, когато вратата не може да се отвори. Той се плъзга между стъклото и процепа на прозореца, без да е необходим ключ. Внимание: употребяването на Slim Jim изисква осведоменост, подготовка и опит, тъй като неправилното му използване може да доведе до повреда на автомобила.
 3. J и L инструменти:
  • J инструментът се използва за отключване на по-старите коли, които имат бутони за заключване и отключване, намиращи се близо до вътрешния панел на вратата. Те се поставят в горната част на прозореца и с тяхна помощ се манипулира бутона за отключване.
  • Инструментът L наподобява дизайна на инструмента J, но има малко по-различна форма. Той се използва по-удобно при определени марки и дизайни на коли.

Ключарите на SHPERTS са професионалисти, които могат да помогнат с всякакви ключарски аварии в София. Независимо дали става въпрос за загубени ключове, заключени врати, каси, сейфове и автомобили.