otkliuchvane-na-brava-i-avtomobilЗаседнал ключ на вратата е често срещано явление и много хора са се сблъсквали с нея неведнъж. Някой има проблем с тази ключалка всеки ден, някой свиква с нея и я отваря със своя ключ веднъж или два пъти.

Във всеки случай проблемът трябва да бъде решен навреме, за да не се стигне до ситуация, в която вратата е затворена и ключалката е заседнала. Можете сами да се справите с проблема, като използвате съветите по-долу или да се обадите на ключарска фирма. Те ще ви консултират.

Помислете за проблемите със задръстването на бравите на вратите, техните причини и методите за отстраняване на неизправности.

Ключалката не се затваря от езика.

Причина. Отвора в рамката на вратата не съответства на размера на езика или се е изместила спрямо ключалката в резултат на свиване или изкривяване на вратата.

Решение. Намажете резето на ключалката с паста за зъби, затворете вратата. Следа от пастата ще покаже мястото, където езикът не попада в отвора на рамката на вратата. Необходимо е да се пробие дупката, като се фокусира върху следата от пастата за зъби.

Ключът се завърта трудно в ключалката.

Отваряйки или затваряйки вратата, трябва да я натиснете с рамо или крак или да я издърпате към себе си. При широко отворена врата ключалката работи лесно.

Причина. Положението е същото като в примера по-горе, само че въпросът вече не е в езика, а в щифтовете (напречните греди) на ключалката, които се трият в ръбовете на отворите в касата на вратата.

Решение. Намажете краищата на напречните греди с паста за зъби. Затворете вратата и се опитайте да затворите ключалката. На места, където напречните греди се трият или не влизат в отворите на реципрочната плоча, ще се виждат следи от пастата за зъби. Според маркировките на касата на вратата пробивайте реципрочните отвори до желания размер.

Ключът не влиза добре в ключалката.

Причина. Ларвата е запушена с прах.

Решение. Изсипете универсален почистващ препарат в ключалката, поставете ключа, преместете го напред-назад, след това извадете ключа и смажете отново.

Ключът забива при завъртане.

Причина. Ако ключът залепва при завъртане, най-вероятно имате лошо направен дубликат или износен ключ.

Решение. Ако има клавиши, които работят добре, направете нови дубликати от тях.

Ключът прави едно завъртане, но вторият път не.

Причина. Счупен зъб на ключа.

Решение. Използвайте правилния ключ, ако е наличен. Направете копие от него.

Ключалката работи лесно, след това трудно

Причина. Възможна е силна тяга, която притиска ключалката към касата на вратата и не улеснява отварянето и затварянето й.

Ключалката е нова, но не работи

Причина. Неправилен монтаж, дефектен продукт.

Решение. Монтирайте ключалката според инструкциите или я сменете гаранционно на мястото на покупка, в случай на брак.

Как да удължим живота на ключалката на вратата?

– веднъж годишно избършете удължените болтове на ключалката, смажете ги със силикон или грес с пистолет и раздвижете ключа напред-назад

– не използвайте заготовки за ключове с лошо качество

– Не хлопай вратата. Вратата трябва да се затваря лесно, без допълнително усилие.

– уверете се, че ключалката работи лесно и няма задръствания.