Няма врати, които не биха могли да се заключат. Напоследък хората са монтирали брави дори на вътрешните врати в апартамента или къщата. Ето защо има много различни модели брави за врати, които могат да бъдат закупени в почти всеки специализиран магазин.

Ако искате надеждно да защитите стаята, която искате да затворите по време на вашето отсъствие или по други причини, внимателно проучете видовете и типовете брави на вратите, техните характеристики, свойства, предимства и недостатъци. Почти всички брави са проектирани да затварят определен вид врата и това трябва да се вземе предвид при избора на брава на вратата.

Бравите могат да бъдат класифицирани по различни причини. Първо, всички брави могат да бъдат разделени според предназначението им, т.е. в зависимост от това какви врати се затваря тази брава. Така че, има гаражи, мебели, пощенски, брави, сейфове, алеи и дори брави за прозорци. Този списък може да бъде продължен за неопределено време, защото Можете да го заключите с почти всичко. И за всеки случай ще ви трябва конкретен замък.

При разработването на брави за мебели, производителите вземат предвид от какъв материал са изработените мебелите. Освен това не във всички мебели се заключват, за да скрият всякакви предмети или неща от любопитни очи. Понякога трябва да затворите вратите на шкафа просто така, че да не се отворени. Ето защо в този случай използвайте едностранни брави с език, който се движат нагоре или надолу. Брави от този вид се използват и за затваряне на прозорци. Съгласете се, че затварянето на прозорци или гардероби нямат голям смисъл. От друга страна, всеки човек има неща, които би заключил с ключ сейфове, ракла или шкафове.

Добра надеждна брава трябва да бъде поставена на пощенската кутия, защото те са разположени на места, които по никакъв начин не са защитени.

В зависимост от начина на работа на механизма за заключване на вратата се разграничават брави с прибиращ се език (най-често без ключ), въртящи се, бутони, и щифтове. Ключалките най-често се използват в комбинация с електронни брави.

В зависимост от необходимостта от използване на ключ, ключалките могат да бъдат разделени на ключови и без ключ. Първата група включва брави с прибиращ се език, както и някои модели електронни и комбинирани брави. Но в повечето случаи се използват брави, за отваряне и затваряне – необходимо е да се използва специален ключ от различни конфигурации.

Други два аспекта, чрез които могат да се разделят всички брави на вратите, са видът на механизма, с който бравата е оборудвана и начинът, по който е монтирана на вратата, мебелите, пощенска кутия и т.н. Бравите на вратите могат да бъдат окачени на вратата, да бъдат наложени или вградени в нея.

Най-често могат да се намерят врезни брави на вътрешни или стоманени входни врати. Те са удобни с това, че са разположени вътре в крилото на вратата и практически не се виждат от външната страна на вратата: вижда се само отвора на ключа.