Според статистиката на ФБР до края на 2013 г. в САЩ са настъпили 1.9 милиона кражби с взлом, което води до загуба на имущество на обща стойност 4.5 млрд долара. 59% от пробивите са резултат от принудително влизане. 74% са жилищни обири, които се случват през деня. Въпреки че алармената система или куче пазач може да подобри вашата сигурност, ключарите казват, че качеството на заключващият механизъм или още т.н. Deadbolts е най-добрата съпротива срещу кражба с взлом. В повечето случаи нарушителите използват сила, за да получат достъп до дома. Deadbolts има стоманен болт, който се простира до вратата на вратата и удря пластината на рамката на вратата, което прави вратата по-трудно да влезе със сила. Ако вашите ключалки се използват и работят правилно, това прави дома ви по-малко желана цел.

Трите основни части на заключващата ключалка са външен цилиндър с отвор за ключ, хвърлящият или болтовият елемент, който се плъзга навътре и навън от рамката на вратата и въртящия се палец, който позволява ръчно управление на болта от вътрешната страна на дома. Всички ключалки трябва да бъдат направени от стомана, бронз или месинг. Избягвайте излятите материали, които могат да се разпаднат.

Видове ключалки

Единичен цилиндър

Най-често срещаният тип заключващ механизъм е основна ключалка с един цилиндър, която работи с обръщащо копче от вътрешната страна на вратата и с отвор за ключа отвън. Болтът е “мъртъв”, защото трябва да го преместите ръчно навътре и навън с помощта на ключ или копче. Това все още може да бъде нарушено, ако входната врата има стъклени панели, тъй като нарушителя може да счупи стъклото и да отвори заключващия болт отвътре.

Двоен цилиндър

Един нарушител няма да може да влезе, за да отвори вратата през счупен стъклен панел, ако имате двоен цилиндричен заключващ механизъм. Това е най-сигурният тип ключалка, защото изисква ключ за нейното управление от двете страни на вратата. Някои хора предпочитат да не използват двоен цилиндър поради опасения за безопасност при излизане от дома в случай на пожар. Ако ключалката е в заключващо положение, ще бъде необходим ключ за излизане, което може да възпре бързото напускане или може да донесе много грижи, ако ключът бъде изгубен. Ако решите да използвате двойна цилиндрична система, дръжте ключа близо, но на разстояние от рамото на вратата. Важно е да се отбележи, че преди да изберете ключалка, знайте, че някои кодове за пожарна безопасност и строителство забраняват инсталирането на брави, които изискват ключове, за да отварят вратата отвътре. Консултирайте се с местен изпълнител или с ключар, преди да я инсталирате.

Що се отнася до хвърлящата (болтовата) част на ключалката, помислете за разликата в риска за сигурността между хоризонталния и вертикалния ход.

Хоризонтално хвърляне

Стандартният хоризонтален ход се простира на един инч от ръба на вратата и в нея. Това може да не е достатъчно да се поддържа вратата и рамката от принудителен вход от натрапник, който може да измъкне вратата от пантите .

Вертикално хвърляне

Въртящата се вертикална или повърхностна ключалка се зацепва чрез захващане със серия от леярски метални пръстени, закрепени към рамката на вратата. Пръстените, заобикалящи болта, правят това заключване практически непроницаемо, правейки вертикално хвърляне по-безопасното решение на двете ключалки.

Не всички ключалки са еднакви

Блокирането на заключването е техника на бракуване, която може да бъде ефективна при преодоляването на някои системи на заключване. Системи като Schlage B760 са снабдени с цилиндър с контролиран достъп Primus, който е силно устойчив както на обир, така и на удар от специалист ключар. Тази ключалка е оборудвана с MAG 747 High-Security Box Strike Plate и усилвател Don-Jo, който се вписва около заключалката, за да спре вратата от разцепване. Ключалката е издържала двуминутен чук, атака с отвертка и чук, последвано от серия от удари от масивен боец.

Тези тестове бяха последвани от мотокар каращ срещу вратата . Ударът се получи, защото рамката на вратата се счупи. Единственият път, когато B660P някога е бил отворен, е след два месеца усилия на инженера, който го е проектирал. Тази заключваща система издържа на всякакви удари, изтласквания и др. Ключарският тест на продуктите за сигурност на вратите показва, че само Schlage B660P от всички марки на ключалки преминал през всички тестовете за разбиване.