Домофонът е електронно устройство, чиято основна цел е да ограничи достъпа до входа, до оградената територия на къщата или до всяка стая с възможност за осигуряване на достъп до вътрешността от разстояние. Стандартният дизайн на системата предвижда наличието на блок за разговори, домофон и заключващ механизъм. Той се отваря по един от двата начина: чрез команда от собственика на помещението, чрез набиране на определен код или чрез използване на електромагнитен ключ.

Най-често монтажа на домофонна система се извършва в жилищни сгради: в жилищна сграда, в частна къща или вила. Често тези устройства се използват в търговски и офис сгради.

Ефективността при работата до голяма степен се определя от това дали правилно е избрана и монтирана системата. В същото време повечето се интересуват от въпроса дали е възможно да монтират електронната система сами, като по този начин спестяват от ключарските услуги.

Важно! Не пестете от защитата на собствения си дом. Следователно решението за самостоятелно да монтирате домофон трябва да бъде балансирано. При съмнение е много по-правилно да се обърнете към ключарите.

Как да изберем домофон?

Трябва да вземете предвид вида на електронната система. Класификацията на такива устройства се извършва според няколко параметъра.

Първият е броят на абонатите. Системите за един потребител осигуряват наличието на един домофон и дестинация за повикване. Монтират се в частни домове, складове, офис сгради с един собственик или наемател. Устройствата с множество абонати предполагат наличието на един блок на повикването и голям брой от неговите адресати. Обхватът на този вид домофони е многофамилни жилищни сгради, офиси с няколко наематели или собственици.

Вторият класифициращ признак е типът връзка. Видеодомофонът включва предаване на визуален образ на посетителя, аудио устройствата осигуряват аудио комуникация между госта и собственика. Първият вариант е по-скъп, но по-надежден, тъй като ви позволява да идентифицирате посетител по външен вид.

Според вида на използвания сигнал се разграничават аналогови и цифрови системи. Първият тип устройство е по-просто и по-евтино, но не осигурява висококачествено изображение и звук. Цифровите модели са разделени на кабелни и безжични.

Последният вариант използва възможностите на интернет и Wi-Fi, което позволява активното му използване в системи като “умен дом”. Основният недостатък на безжичната система е относително високата цена на оборудването, както и сложността на монтажа и поддръжката. Ето защо днес най-често се използват кабелни устройства, които имат разумна цена и могат да бъдат монтирани самостоятелно.

Намиране на място за тръбата и полагане на кабела

Работата по инсталирането на домофон в жилищна сграда е разделена на два основни етапа. Първият включва инсталирането на оборудване, разположено на входа, и полагането на кабела към разпределителното табло. Обикновено тези работи се извършват централизирано – от професионалисти.