Устройствата за съхранение на ценности и важни документи са снабдени с различни видове заключващи системи. За да се тества функционирането на ключалките, те се доставят с фабрични настройки, които незабавно трябва да бъдат променени за да се гарантира сигурност. Това е лесно да се направи, само ако знаете как да го направите.

Как работи сейфът?

Системата на заключване на всеки сейф се състои от ключалка и болтов заключващ механизъм. Механизмът представлява набор от стоманени щифтове, които при затваряне се вкарват в кутията на устройството, фиксирайки вратата и предотвратявайки отварянето й. Към подвижните или активни напречни греди има й пасивни. Те са монтирани от страната на пантите, само за да повишат надеждността и да направят рязането безуспешно.

Болтовият заключващ механизъм в сейфа се активира чрез ключалка. Това е най-уязвимият елемент от цялата конструкция. За да осигурят сигурност, производителите доставят своите продукти със специални механизми с повишена секретност и ги оборудват с различни устройства против взлом, например защита срещу пробив и избор на код, връзка към алармена система и др.

В сейфовете се използват следните видове заключващи устройства:

  • ключ;
  • код механичен;
  • електронни;
  • биометрични.

Ключ и ключалки

Обикновено тези продукти са снабдени с механизми за затваряне на лоста. В този случай тази ключалка съдържа специални плочи с различни форми (лостове), които се повдигат с помощта на прорези на ключа и, стоящи в определено положение, предават движението към напречната греда.

Комбинирана ключалка

Сейфовете с такава комбинирана ключалка са снабдени с въртяща се дръжка. Кодът се задава чрез завъртане в различни посоки. В този момент прорезните въртящи се дискове, разположени в тялото, се подреждат и лостът за баланс, спускайки се в тях, премества болта.

Такива механизми могат да бъдат със сменяем или постоянен код. Първите предполагат възможността за промяна на шифъра от собственика на устройството.

Недостатъкът им е сложността на тяхната работа. Отнема много време, за да отворите механизма, трябва да се направи много внимателно. Поради тази причина тези сейфове не се препоръчват за честа употреба.

Електронни системи

Устройствата от този тип са оборудвани със специален блок за набиране на кода, при въвеждане им, болтовете се отключват. За по-лесно използване тези продукти обикновено се доставят със светлинен или звуков съпровод.

ВАЖНО! Захранващите устройства се използват за осигуряване на безпроблемна работа на електронните системи. Необходимо е внимателно да се следи нивото на тяхното зареждане.

Предимството на тези устройства е тяхната лекота на използване: те се отварят много лесно и винаги могат да бъдат препрограмирани.

Биометрични механизми

Биометричните брави са най-модерните и надеждни. За да ги активирате, е необходим биометричен идентификатор. Това може да бъде пръстов отпечатък или ретината на окото. Такива устройства имат способността да работят в многопотребителски достъп.